South East European Centre

Συμμετοχή του Συνδέσμου σε Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα για την Παιδική Λογοτεχνία 

Με χορηγό τις Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, ο Κυπριακός Σύνδεσμος Παιδικού Νεανικού Βιβλίου συμμετέχει σε ένα  Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα (πρότζιεκτ) για την Παιδική Λογοτεχνία,  με θέμα: «Ευρωπαϊκό Κέντρο Λογοτεχνίας και Μέσων Επικοινωνίας (Media) για παιδιά και νέους της Νοτιανατολικής Ευρώπης (Διαδικτυακή Συνεργασία , Ερευνητική Βιβλιοθήκη και Φεστιβάλ» (SEEC : South East European Centre of Literature and Media for Children and Young People (Networking of Institutions, Research Library and Festival).   

Στο Πρόγραμμα, που χορηγείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση,  συμμετέχουν ως συνδιοργανωτές τέσσερις χώρες : η Αυστρία, η Βουλγαρία, η Κύπρος και η Πολωνία. Η Αυστρία και η Πολωνία συμμετέχουν ως  Σύμβουλοι, ενώ η Βουλγαρία και η Κύπρος ως χώρες της Νοτιανατολικής Ευρώπης. Στο πρόγραμμα θα προσκληθούν να συνεισφέρουν και άλλες χώρες της περιοχής, χωρίς όμως ευρωπαϊκή χορηγία. 

Σκοπός του Προγράμματος είναι η έναρξη μιας συνεργασίας και  σύνδεσης ανάμεσα σε διάφορους Οργανισμούς και Ινστιτούτα που δραστηριοποιούνται στο χώρο της Λογοτεχνίας και των Μέσων Επικοινωνίας για παιδιά και νέους,  στην περιοχή της Νοτιανατολικής Ευρώπης. Για την επίτευξη των στόχων του Προγράμματος το δίκτυο θα δημιουργήσει μια ηλεκτρονική Ερευνητική Βιβλιοθήκη για την Παιδική και Νεανική Λογοτεχνία της Νοτιανατολικής Ευρώπης ( South East European  Research Library for Childrens and Young People Literature), θα εκδώσει Λογοτεχνική Εφημερίδα  στην  οποία κάθε χώρα θα δημοσιεύσει τέσσερα άρθρα για την παιδική – νεανική λογοτεχνία, θα δημιουργήσει δική του ιστοσελίδα, θα επιδώσει Λογοτεχνικά Βραβεία και θα οργανώσει Λογοτεχνικό  Φεστιβάλ. 

Με την ενθάρρυνση αυτής της συνεργασίας επιδιώκεται η προαγωγή της φιλαναγνωσίας, της δημιουργικότητας και της εκπαίδευσης, της σύγχρονης ηλεκτρονικής επικοινωνίας και των νέων τεχνολογιών, της σύγχγρονης λογοτεχνίας και τέχνης, και κατ’ επέκταση  η  προαγωγή της ειρήνης και της αμοιβαίας κατανόησης στην περιοχή της Νοτιανατολικής Ευρώπης. 

Συνδιοργανωτές μπορούν να είναι οι  τοπικές αρχές όπως επίσης και οργανισμοί που εργάζονται στον τομέα της λογοτεχνίας και των μέσων επικοινωνίας για παιδιά στη Νοτιανατολική Ευρώπη (βιβλιοθήκες, ιδρύματα για παιδική λογοτεχνία, πανεπιστήμια, εκδοτικοί οίκοι κτλ.). Οι συνδιοργανωτές θα συμμετέχουν στην Εκδοτική Επιτροπή της Εφημερίδας, θα προτείνουν υποψήφιους για τα λογοτεχνικά βραβεία και θα υποδείξουν ένα μέλος της Κριτικής Επιτροπής, θα στείλουν δύο συγγραφείς και/ή εικονογράφους στο Φεστιβάλ και θα ενεργούν ως σύμβουλοι στους τομείς που έχουν μεγαλύτερη εμπειρία. Το Πρόγραμμα αυτής της συνεργασίας καλύπτει δραστηριότητες πέραν του ενός έτους, που θα διοργανωθούν στην πρωτεύουσα της Βουλγαρίας Σόφια. Κάθε χρόνο το κύριο γεγονός, ένα Λογοτεχνικό Φεστιβάλ και Επικοινωνίας, θα διοργανώνεται σε διαφορετική χώρα.  

Μακροπρόθεσμα,  η συνεργασία αυτή μπορεί να  αναπτυχθεί με ανταλλαγές βιβλιοθηκαρίων, διοργάνωση σεμιναρίων, παροχή υποτροφιών για έρευνες, περιφερειακές  διασκέψεις και συναντήσεις, προγράμματα μελέτης των γλωσσών της Νοτιανατολικής Ευρώπης κτλ. Το δίκτυο θα μπορεί σταδιακά να ασκεί πίεση στις τοπικές εκπαιδευτικές αρχές, ώστε να περιλαμβάνουν μέσα στα  σχολικά  εγχειρίδια περισσότερες αναφορές  στη λογοτεχνία και τους συγγραφείς των γειτονικών χωρών.  

Μερικές από τις χώρες της Νοτιανατολικής Ευρώπης είναι ήδη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ άλλες επιδιώκουν να γίνουν υποψήφιες για ένταξη. Με τη χρήση των βιβλίων και άλλων μέσων, το Πρόγραμμα θα βοηθήσει τη νεότερη γενιά  της περιοχής για μια καλύτερη αλληλογνωριμία και θα  ευαισθητοποιήσει τα παιδιά και τους νέους από διαφορετικές χώρες της Νοτιανατολικής Ευρώπης, ώστε να επικεντρωθούν περισσότερο σ’ αυτά που   τους ενώνουν παρά σε όσα τους χωρίζουν, και να τους διδάξει παράλληλα να αποδέχονται και να σέβονται τη διαφορετικότητα.  

Τα παιδιά και οι νέοι άνθρωποι, οι οικογένειες, οι εκπαιδευτικοί, οι βιβλιοθηκάριοι και όλοι όσοι ενδιαφέρονται για τη διαρκή ανάπτυξη της περιοχής, για την ειρήνη και τη συνεργασία, έχουν πολλά να επωφεληθούν  από τη συμμετοχή τους στο Πρόγραμμα. Το πρώτιστο όμως και το πιο σημαντικό  ότι οι νέες γενιές μπορούν να βοηθηθούν ώστε να έχουν μεγαλύτερη αλληλοκατανόηση, η οποία θα βασίζεται  στις κοινές πολιτιστικές παραδόσεις και στις σύγχρονες εξελίξεις της  λογοτεχνίας και των άλλων μέσων επικοινωνίας για τα παιδιά.  Το συντονισμό του προγράμματος έχει η Αυστρία, με εκπρόσωπο την κ. Λίλια Ράτσιεβα-Στρατίεβα.