2 ΑΠΡΙΛΙΟΥ: ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΜΕΡΑ ΠΑΙΔΙΚΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ  

Η Παγκόσμια Μέρα Παιδικού Βιβλίου  γιορτάζεται κάθε χρόνο σε όλο τον κόσμο στις 2 Απριλίου, γενέθλια μέρα του μεγάλου Δανού παραμυθά Χανς Κρίστιαν Άντερσεν. Καθιερώθηκε από τη Διεθνή Οργάνωση Βιβλίων για τη Νεότητα (IΒΒΥ), από το 1966. Από τότε, κάθε χρόνο, ένα διαφορετικό εθνικό τμήμα της ΙΒΒΥ ετοιμάζει το μήνυμα και την αφίσα, που διανέμονται σε όλο τον κόσμο, με σκοπό να αναδειχθεί η  αξία των βιβλίων και της φιλαναγνωσίας και να ενθαρρυνθεί η διεθνής συνεργασία για την ανάπτυξη και τη διάδοση της παιδικής λογοτεχνίας.

Για το 2023, το υλικό του εορτασμού-μήνυμα και αφίσα- ανέλαβε το Ελληνικό Τμήμα της ΙΒΒΥ, ο Κύκλος Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου.   Το μήνυμα έγραψε ο καταξιωμένος-πολυβραβευμένος συγγραφέας και φίλος της Κύπρου Βαγγέλης Ηλιόπουλος,  που γεννήθηκε στην Αθήνα το 1964 και έχει ένα πλούσιο συγγραφικό έργο για παιδιά, με πέραν των 100 εκδόσεων  και πολλές σημαντικές διακρίσεις. Την αφίσα φιλοτέχνησε η ζωγράφος και εικονογράφος Φωτεινή Στεφανίδη, που γεννήθηκε επίσης στην Αθήνα, το 1962 και έχει εικονογραφήσει περισσότερα από 80 βιβλία παιδικής-νεανικής λογοτεχνίας, τα οποία ανήκουν σε σημαντικούς σύγχρονους συγγραφείς παιδικής λογοτεχνίας.

Σε όλες τις χώρες, τα παιδιά, οι συγγραφείς, οι εικονογράφοι, οι μεταφραστές, οι βιβλιοθηκάριοι, οι εκδότες και οι εκπαιδευτικοί γιορτάζουν τη μέρα του παιδικού βιβλίου  σε σχολεία, βιβλιοθήκες, βιβλιοπωλεία, πλατείες και άλλους χώρους, δείχνοντας την αγάπη κα το ενδιαφέρον τους για το βιβλίο και το διάβασμα. Στην Ελλάδα και την Κύπρο διοργανώνονται επίσης ανάλογες εκδηλώσεις μέσα στον Απρίλιο.

Ο Κυπριακός Σύνδεσμος Παιδικού Νεανικού Βιβλίου, καθιερώνει και απονέμει από φέτος, τη μέρα του Παιδικού Βιβλίου,  το  Βραβείο Συνολικής Προσφοράς στην Παιδική-Νεανική Λογοτεχνία «Μιχαλάκης Μαραθεύτης», που απονέμεται για το 2023 στη γνωστή και καταξιωμένη συγγραφέα της παιδικής μας λογοτεχνίας, Κίκα Πουλχερίου.

Επισυνάπτεται το υλικό του εορτασμού-μήνυμα και αφίσα- καθώς και η πρόσκληση για την εκδήλωση απονομής του πρώτου Βραβείου Συνολικής Προσφοράς στην Παιδική-Νεανική Λογοτεχνία «Μιχαλάκης Μαραθεύτης».

 

ΑΠΟ ΤΟ Δ.Σ. ΤΟΥ ΚΣΠΝΒ

20/03/2023

Αφίσα 1/2    

Αφίσα 2/2

Βραβείο Συνολικής Προσφοράς “Μιχαλάκη Μαραθεύτη” 2023