Βραβείο Χανς Κρίστιαν Άντερσεν

Το πιο διάσημο βραβείο στον τομέα της παιδικής λογοτεχνίας, το βραβείο Χανς Κρίστιαν Άντερσεν, απονέμεται ανά διετία σε έναν συγγραφέα και έναν εικονογράφο του οποίου ολόκληρη η εργογραφία συνέβαλε σημαντικά και με διάρκεια, στην παιδική λογοτεχνία. Το βραβείο Χανς Κρίστιαν Άντερσεν είναι η υψηλότερη διεθνής αναγνώριση που απονέμεται σε ένα συγγραφέα και ένα εικονογράφο παιδικών βιβλίων κάθε δύο χρόνια από την IBBY (www.ibby.org/) .

Το βραβείο, που αποτελείται από ένα χρυσό μετάλλιο και ένα δίπλωμα, απονέμεται (σε συγγραφείς από το 1956 ενώ σε εικονογράφους από το 1966) σε εορταστική τελετή κατά τη διάρκεια του διετούς συνεδρίου του IBBY.

Προστάτιδα των βραβείων Άντερσεν είναι η Βασίλισσα Margrethe II της Δανίας και τα βραβεία χρηματοδοτούνται από την Nami Island Inc. Οι παραλήπτες του βραβείου επιλέγονται από διακεκριμένη διεθνή κριτική επιτροπή ειδικών παιδικής λογοτεχνίας.

Τα κριτήρια επιλογής περιλαμβάνουν τις αισθητικές και λογοτεχνικές ιδιότητες της γραφής και της απεικόνισης, την ικανότητα του κάθε δημιουργού να βλέπει τα πράγματα από την άποψη του παιδιού καθώς και την ικανότητά του να εξάπτει την περιέργεια και τη φαντασία του παιδιού.

Από την Κύπρο, τα υποψήφια άτομα για τα βραβεία Χανς Κρίστιαν Άντερσεν, προτείνονται κάθε δύο χρόνια, από το Δ.Σ. του Κ.Σ.Π.Ν.Β., το κυπριακό τμήμα της IBBY.

https://www.ibby.org/awards-activities/awards/hans-christian-andersen-awards#:~:text=Given%20every%20other%20year%20by,lasting%20contribution%20to%20children%27s%20literature%2E