Συμμετοχή του ΚΣΠΝΒ στην 20η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης 2024 (16-19 Μαΐου 2024)

Πραγματοποιήθηκε και φέτος η 20η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης από τις 16 έως τις 19 Μαΐου 2024 στο Διεθνές Εκθεσιακό & Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ – HELEXPO) με σημαντικές εκδηλώσεις και πολλά βιβλία στα περίπτερά της. Τιμώμενο το Εμιράτο της Σάρτζα, η πνευματική πρωτεύουσα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης (ΔΕΒΘ) έκλεισε φέτος 20 χρόνια και είναι ένας από τους σημαντικότερους πολιτιστικούς θεσμούς της χώρας με διεθνή χαρακτήρα. Στη φετινή διοργάνωση φιλοξενήθηκαν πάνω από 1500 συγγραφείς της Ελλάδας και του εξωτερικού, μαζί με 850 εκθέτες από 40 χώρες που παρουσίασαν τα βιβλία και τη δράση τους.

Στο πλαίσιο της έκθεσης πραγματοποιήθηκαν θεματικές εκδηλώσεις, λογοτεχνικές συναντήσεις, φεστιβάλ μετάφρασης και νέων λογοτεχνών, ημερίδες, εργαστήρια, ομιλίες, συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης, επαγγελματικές συναντήσεις, φιλολογικό καφενείο, συναντήσεις Λεσχών Ανάγνωσης, προβολές, εικαστικά και θεατρικά δρώμενα, παιδική, εφηβική και εκπαιδευτική γωνιά. Η Παιδική Γωνιά υποδέχτηκε σχολικές ομάδες από όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης σε έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο, όπου παιδιά και έφηβοι είχαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε διαδραστικές εκδηλώσεις και να παρακολουθήσουν εκθέσεις, δρώμενα και να γνωρίσουν από κοντά ορισμένους από τους αγαπημένους τους συγγραφείς.

Στις δράσεις αυτές ήταν παρόν και ο Κυπριακός Σύνδεσμος Παιδικού και Νεανικού Βιβλίου – Cyprus IBBY. Συγκεκριμένα, στις 17/05/2024, ημέρα Παρασκευή πρωί, τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του ΚΣΠΝΒ, μετά από πρόσκληση του πρόξενου της Κύπρου στη Θεσσαλονίκη, κύριου Κωνσταντίνου Πολυκάρπου, επισκέφθηκαν το δημοτικό σχολείο Pinewood International School και το Γ’ Δημοτικό Σχολείο Ευκαρπίας. Και στα δύο σχολεία παρουσιάστηκαν βιβλία Κύπριων συγγραφέων και έγιναν βιωματικές δράσεις με παιδιά των Ε’ και Στ’ τάξεων, με σκοπό την προώθηση του Κυπριακού Παιδικού Βιβλίου , της φιλαναγνωσίας και τον λογοτεχνικό γραμματισμό. 

Το απόγευμα της ίδιας μέρας πραγματοποιήθηκε η δράση του Κυπριακού Συνδέσμου Παιδικού Νεανικού Βιβλίου (ΚΣΠΝΒ) σε συνεργασία με το Σύνδεσμο Εκδοτών στην παιδική γωνιά της 20ης Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης, με σκοπό την προώθηση του Κυπριακού Παιδικού Βιβλίου. Έγινε, επίσης, αναφορά στην εκδοτική δραστηριότητα με αφορμή τα 50χρονα από την Τουρκική εισβολή στην Κύπρο του 1974, όπως και στα 50χρονα του ΚΣΠΝΒ.

Μέλη του διοικητικού συμβουλίου του ΚΣΠΝΒ, η Δρ. Χριστίνα Χριστοδούλου- Αντιπρόεδρος ΚΣΠΝΒ, εκπαιδευτικός, ερευνήτρια παιδικής λογοτεχνίας, η Ανδρονίκη Λασιθιωτάκη, επιμελήτρια της Ψηφιακής Βιβλιοθήκης «Read Library» (πρόγραμμα κοινωνικής ευθύνης της Spp Media), και η Σωτηρούλα Λοϊζιά – Κτίστη, νηπιαγωγός, συμμετείχαν σε ένα debate για τη δύναμη της παιδικής/νεανικής Λογοτεχνίας να αλλάζει το άτομο και τον κόσμο. Μια βιωματική συζήτηση και αξιοποίηση βιβλίων Κύπριων συγγραφέων μέσα από βιωματικές δραστηριότητες και παιχνίδια όπως: Γίνομαι Ντετέκτιβ Βιβλίων,  Βιβλιοκρυφτό, Φιγούρα – Παζλ: «Είμαι ότι Διαβάζω». Παίζοντας τα παιδιά έιχαν την ευκαιρία να ανακαλύψουν τα βιβλία Κυπριακής Παιδικής/ Νεανικής Λογοτεχνίας, τα οποία ταξίδεψαν στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης από την Κύπρο.

Ο ΚΣΠΝΒ με την παρουσία και τη δράση του εκπροσώπησε τους Κύπριους δημιουργούς, συγγραφείς και εικονογράφους, φέρνοντας το κυπριακό παιδικό/νεανικό βιβλίο στο ελλαδικό σχολικό και όχι μόνο πλαίσιο.