Βιογραφικά Εισηγητών Συνεδρίου
Ρόζη-Τριανταφυλλιά Αγγελάκη, Διδάσκουσα, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, ΠΕ02
Η Ρόζη-Τριανταφυλλιά Αγγελάκη είναι Ιστορικός, Τουρκολόγος και κατέχει διδακτορικό και μεταδιδακτορικό δίπλωμα ειδίκευσης στην Παιδική Λογοτεχνία. Διδάσκει ως ακαδημαϊκή υπότροφος στο Τμήμα Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης του Αριστοτελείου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης τα προπτυχιακά μαθήματα Ιστορία παιδικής λογοτεχνίας και Πολυπολιτισμική Παιδική Λογοτεχνία και είναι φιλόλογος στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.
Αγγελική Γιαννικοπούλου, Καθηγήτρια Παιδικής Λογοτεχνίας, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Η Αγγελική Γιαννικοπούλου είναι Καθηγήτρια στο ΤΕΑΠΗ του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών στο αντικείμενο της Παιδικής Λογοτεχνίας. Στο κέντρο των ερευνητικών της ενδιαφερόντων βρίσκεται σήμερα το εικονογραφημένο παιδικό βιβλίο, ζητήματα ιδεολογίας και η διδακτική της λογοτεχνίας στην προσχολική εκπαίδευση. Κάποια από τα βιβλία που έχει γράψει: Fables and Children: Form and Function (Manutius Press, 1993), Από την Προανάγνωση στην Ανάγνωση, (Καστανιώτης, 1998), Στη Χώρα των Χρωμάτων: Το Σύγχρονο Εικονογραφημένο Παιδικό Βιβλίο (Παπαδόπουλος, 2008), Ένα Διαθεματικό Πείραμα στο Νηπιαγωγείο: Ιστορίες και Φυσική (Παπαδόπουλος, 2009, σε συνεργασία με τη Β. Πρεβεζάνου) και Το Εικονογραφημένο Βιβλίο στην Προσχολική Εκπαίδευση (Πατάκης, 2016).
Δημήτρης Γουλής, Επίκουρος Καθηγητής Παιδικής Λογοτεχνίας, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
Ο Δημήτρης Γουλής γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Τέλειωσε το 1987 την Παιδαγωγική Ακαδημία της Αλεξανδρούπολης και πήρε το πτυχίο του ΠΤΔΕ Ιωαννίνων το 1999. Το 2001 απέκτησε μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών από το Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο και το 2010 ολοκλήρωσε τη διατριβή του στη παιδική λογοτεχνία στο ΠΤΔΕ του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Το 2020 ολοκλήρωσε τη μεταδιδακτορική έρευνα στο ΠΤΝ του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας.
Εργάστηκε ως δάσκαλος από το 1989 μέχρι το 2017. Δίδαξε στο Τμήμα Κινηματογράφου της Σχολής Καλών Τεχνών ΑΠΘ ως μέλος ΕΔΙΠ από το 2017 έως το 2022.
Έχει διδάξει ως επιμορφωτής για τη διδασκαλία της γλώσσας, της λογοτεχνίας και του κινηματογράφου σε ποικίλα επιμορφωτικά προγράμματα, αλλά και σε μεταπτυχιακά προγράμματα του ΑΠΘ.
Τον Οκτώβριο του 2015 η Γαλλική Δημοκρατία του απένειμε τα διάσημα του Ιππότη του Ακαδημαϊκού Φοίνικα (Chevalier de l’ Ordre des Palmes Académiques) για την προσφορά του στην προώθηση της γαλλικής γλώσσας αλλά και τη διδασκαλία της μνήμης του Ολοκαυτώματος.
Έχει λάβει μέρος σε συνέδρια, με ανακοινώσεις, που σχετίζονται με ζητήματα διδακτικής της γλώσσας, παιδικής λογοτεχνίας, δημιουργικής γραφής, της παιδικής ηλικίας στον κινηματογράφο, την έρευνα αρχειακού υλικού και τη διδασκαλία του Ολοκαυτώματος.
Σήμερα είναι επίκουρος καθηγητής παιδικής λογοτεχνίας στο ΠΤΔΕ του ΑΠΘ.
Τζίνα Καλογήρου, Καθηγήτρια Νεοελληνικής Λογοτεχνίας και της Διδακτικής της, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Η Γεωργία (Τζίνα) Καλογήρου είναι Καθηγήτρια στον Τομέα Ανθρωπιστικών Σπουδών του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, στο γνωστικό αντικείμενο «Νεοελληνική Λογοτεχνία και η Διδακτική της». Διευθύνει το Διατμηματικό ΠΜΣ «Ρητορική, Επιστήμες του Ανθρώπου και Εκπαίδευση» (ΠΤΔΕ/ΕΚΠΑ-ΤΝ/ΠΔΜ). Είναι co-editor (μαζί με τον Dr. Xavier Mínguez López) του international academic Journal of Literary Education. Είναι departmental coordinator 10 προγραμμάτων Erasmus+ σε συνεργασία με διάφορα πανεπιστήμια της Ευρώπης. Έχει συμμετάσχει με εισήγηση (και ως προσκεκλημένη key-note speaker) σε πολυάριθμα επιστημονικά συνέδρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Μελέτες της στην ελληνική, αγγλική και γαλλική γλώσσα έχουν δημοσιευτεί σε συλλογικούς τόμους, επιστημονικά περιοδικά και πρακτικά συνεδρίων στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Έχει εκδώσει αυτοτελείς τόμους/μονογραφίες και έχει επιμεληθεί την έκδοση ακαδημαϊκών βιβλίων και συλλογικών τόμων. Είναι μέλος της διεθνούς επιτροπής του ετήσιου Διεθνούς Συνεδρίου THE CHILD AND THE BOOK το οποίο και έφερε στην Αθήνα (ΠΤΔΕ/ΕΚΠΑ) το 2014. Είναι μέλος της επιστημονικής επιτροπής της εκδοτικής σειράς «Laboratorio Children’s Books» του εκδοτικού οίκου Anicia Edizioni – Rome, καθώς και της σειράς «Niata» του Università degli Studi di Palermo. Επίσης, είναι μέλος του ερευνητικής ομάδας «Tρισκελής. Collana mediterranea di storia, letteratura e varia umanistica».
Μένη Κανατσούλη, Καθηγήτρια, Τμήμα Επιστημών Προσχολικής Αγωγής & Εκπαίδευσης (ΤΕΠΑΕ), Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
Η Μένη Κανατσούλη είναι καθηγήτρια Παιδικής Λογοτεχνίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Άρθρα της έχουν δημοσιευτεί σε ελληνικά και ξένα περιοδικά Παιδικής Λογοτεχνίας (keimena, dia-keimena, Children’s Literature, CLA-Quarterly, Bookbird, Paradoxa, Nous voulons lire, Neohelicon).
Έχει συνεργαστεί σε ευρωπαϊκά προγράμματα («Only connect», «EPBC-European Picture Books Collection», «Only connect-e-learning», «PINOKIO», «Alice» κ.ά.). Eπιστημονικά υπεύθυνη τριών ερευνητικών προγραμμάτων (ΕΚΠΑ και ΑΠΘ). Ήταν και είναι μέλος πολλών επιτροπών βράβευσης παιδικών βιβλίων στην Ελλάδα και την Κύπρο. Σήμερα είναι Πρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής Κρατικών Βραβείων Παιδικού Βιβλίου.
Συγγραφέας των βιβλίων: Ο μεγάλος περίπατος του γέλιου. Το αστείο στην Παιδική Λογοτεχνία / Εισαγωγή στη θεωρία και κριτική της Παιδικής Λογοτεχνίας / Πρόσωπα γυναικών στην παιδική λογοτεχνία / Iδεολογικές διαστάσεις της Παιδικής Λογοτεχνίας / Mitakidou – Manna – Kanatsouli: Folktales from Greece / Ο ήρωας και η ηρωίδα με τα χίλια πρόσωπα. Νέες απόψεις για το φύλο στην παιδική λογοτεχνία / Μυστικά, ψέματα, όνειρα και άλλα. Λογοτεχνία για αναγνώστες προσχολικής και πρώτης σχολικής ηλικίας.
Κατερίνα Καρατάσου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Νεοελληνικής Φιλολογίας, Πανεπιστήμιο Frederick
Η Κατερίνα Καρατάσου είναι Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Νεοελληνικής Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Frederick και συντονίστρια του MEd «Επιστήμες της Αγωγής: Αναλυτικά Προγράμματα και Διδασκαλία». Είναι Γραμματέας του «Κυπριακού Συνδέσμου Παιδικού και Νεανικού Βιβλίου» και μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου του «Μουσείου Παραμυθιού». Έχει διατελέσει μέλος της κυπριακής κριτικής επιτροπής Κρατικών Βραβείων Παιδικής και Νεανικής Λογοτεχνίας και της «Συμβουλευτικής Επιτροπής Επιχορήγησης Μεταφράσεων Έργων Κυπρίων Λογοτεχνών από την Ελληνική σε Ξένες Γλώσσες». Υπήρξε, επίσης, μέλος των επιστημονικών επιτροπών για τη συγγραφή Δεικτών Επάρκειας και Δεικτών Επιτυχίας του Προγράμματος Σπουδών Λογοτεχνίας της Κύπρου (Δημοτική και Μέση Εκπαίδευση). Τα ερευνητικά ενδιαφέροντά της εστιάζονται στη λογοτεχνική θεωρία, τη διδακτική της λογοτεχνίας και τη δημιουργική γραφή, τη νεοελληνική λογοτεχνία (19ος και 20ος αιώνας) και την παιδική και νεανική λογοτεχνία. Έχει διακριθεί με το Βραβείο Δοκιμίου (2015) του περιοδικού Αναγνώστης για το βιβλίο της Λανθάνων διάλογος. Ο δραματικός μονόλογος στη νεοελληνική ποίηση (19ος – 20ος αι.).
Άντα Κατσίκη-Γκίβαλου, Ομότιμη Καθηγήτρια Ελληνικής Φιλολογίας, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Η Άντα Κατσίκη-Γκίβαλου είναι Ομότιμη Καθηγήτρια Ελληνικής Φιλολογίας του ΕΚΠΑ. Στο συγγραφικό, επιστημονικό και ερευνητικό της έργο ασχολείται κυρίως με θέματα Νεοελληνικής Λογοτεχνίας 19ου -20ού αιώνα. Στο χώρο της Λογοτεχνίας για Παιδιά και Νέους την απασχολούν θέματα ιστορίας, θεματολογίας και υφολογίας σύγχρονων κειμένων παιδικής και εφηβικής λογοτεχνίας, οι σχέσεις λογοτεχνίας και εκπαίδευσης, καθώς και η ανάγνωση και η φιλαναγνωσία. Έχει λάβει μέρος σε πολλά πανελλήνια και διεθνή συνέδρια, μελέτες της έχουν δημοσιευθεί σε έγκυρα περιοδικά, κριτικές της δημοσιεύονται στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο.
Κυριότερα έργα της Φιλολογικές διαδρομές Α’ Β’, Γ΄, (Πατάκης). Το θαυμαστό ταξίδι: Μελέτες για την παιδική λογοτεχνία, (Πατάκης), Καλλιεργείται η αγάπη για το διάβασμα; Τόποι ανάγνωσης και τρόποι εκπαίδευσης, Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση, Μελέτες 2011, (σε συνεργασία με τους., Πολίτη, Δ., Χαλκιαδάκη, Ά. & Τσιαμπάση, Φ.). Έχει επίσης την επιμέλεια τόμων και πρακτικών συνεδρίων που η ίδια έχει οργανώσει.
Υπήρξε επί πολλά έτη Πρόεδρος της Επιτροπής Κρατικών Βραβείων Παιδικής Λογοτεχνίας Ελλάδας και Κύπρου.
Κώστας Κατσώνης, φιλόλογος-λογοτέχνης, Δρ Παιδικής Λογοτεχνίας, επίτιμος πρόεδρος ΚΣΠΝΒ
Ο Κώστας Κατσώνης γεννήθηκε στην Αραδίππου της επαρχίας Λάρνακας. Σπούδασε στην Παιδαγωγική Ακαδημία Κύπρου και στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στα παιδαγωγικά (M.Ed.) και είναι κάτοχος διδακτορικού διπλώματος, του Παιδαγωγικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, στη λογοτεχνία
για παιδιά και νέους. Υπηρέτησε τη δημόσια εκπαίδευση της Κύπρου (δημοτική και μέση) για 38 συναπτά έτη αφυπηρετώντας το 2009 από τη θέση του Πρώτου Λειτουργού Εκπαίδευσης. Είναι λογοτέχνης και μελετητής της κυπριακής Ιστορίας και της Λογοτεχνίας, και έχει επίσης ασχοληθεί με τη συγγραφή σχολικών εγχειριδίων για τη Δημοτική και τη Μέση Εκπαίδευση της Κύπρου. Έχει στο ενεργητικό μεγάλο αριθμό εκδόσεων (ποίηση, διηγήματα, δοκίμια (λογοτεχνικά και άλλα), ιστορικές μελέτες, ανθολογία παιδικού διηγήματος και Διδακτορική Διατριβή). Έχει επιμεληθεί, φιλολογικά και γλωσσικά, μεγάλο αριθμό εκδόσεων, ανάμεσα στις οποίες περιλαμβάνονται λογοτεχνικά και ιστορικά βιβλία, λαϊκή ποίηση κτλ. Ασχολείται επίσης με τη μελέτη της παιδικής λογοτεχνίας και έχει δημοσιεύσει-εκπονήσει πέραν των 280 λογοτεχνικών μελετημάτων και εισηγήσεων. Είναι επίτιμος πρόεδρος του Κυπριακού Συνδέσμου Παιδικού Νεανικού Βιβλίου, πρόεδρος της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών Λάρνακας και αντιπρόεδρος του Ιδρύματος Πολιτιστικής Δημιουργίας για παιδιά και νέους Επαρχίας Λάρνακας. Με δική του πρωτοβουλία ιδρύθηκε στη Λάρνακα η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών και η Πολιτιστική Κίνηση «Φίλοι της Λογοτεχνίας και του Πολιτισμού».
Άννα Κουππάνου, Συγγραφέας, Διδάκτωρ της Φιλοσοφίας της Παιδείας, λειτουργός Π.Ι.
Η Άννα Κουππάνου είναι η υποψήφια της Κύπρου για το διεθνές βραβείο Χανς Κρίστιαν Άντερσεν για το 2022 και για το 2024. Είναι συγγραφέας, εκπαιδευτικός, Λειτουργός του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου Κύπρου (ΠΙΚ), Συντονίστρια του Δικτύου Σχολείων για την Υποστήριξη της Φιλαναγνωσίας στο ΠΙΚ, Διδάκτωρ της Φιλοσοφίας της Παιδείας (UCL Institute of Education, University College London), με πλούσιο ερευνητικό έργο σε θέματα εκπαίδευσης, παιδικότητας, γραμματισμών, παιδικής λογοτεχνίας, τεχνολογίας, κ.ά. Είναι ιδρύτρια του Παιδικού Συνεδρίου Λογοτεχνίας και Φιλαναγνωσίας στην Κύπρο (Κι αν σπάζαμε λίγο τον κόσμο;). Έχει τιμηθεί με το Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας της Κύπρου για Βιβλίο για Μεγάλα Παιδιά και Εφήβους (2005, 2010), το Α΄ βραβείο του Κυπριακού Συνδέσμου Παιδικού Νεανικού Βιβλίου (2001, 2015), το βραβείο για Λογοτεχνικό Βιβλίο για Παιδιά του λογοτεχνικού περιοδικού, Ο Αναγνώστης (2015), από τη Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά (2013), και με αναγραφή στον τιμητικό κατάλογο της Διεθνούς Οργάνωσης Βιβλίων για τη Νεότητα (IBBY Honour List 2018). Έχει γράψει, μεταξύ άλλων, τα έργα Η απίστευτη αποκάλυψη του Σεμπάστιαν Μοντεφιόρε (2015), Η Εξαφάνιση της Κ. Παπαδάκου και τι έγινε εκείνο το καλοκαίρι (2017), Τη μέρα που σπάσαμε τον κόσμο (2019), Στο Σκοτάδι των Σκοταδιών κι ακόμα παραπέρα (2022), Ο Φοίβος και η φάλαινα (2021) και Η Λένα και η μέλισσα (2022). Πιο πολλά για την Άννα, στην ιστοσελίδα της: https://annakouppanou.com/
Λουίζα Μαλλούρη, Επιστημονική Συνεργάτιδα, Πανεπιστήμιο Λευκωσίας
Η Λουίζα Μαλλούρη σπούδασε Επιστήμες της Αγωγής στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και είναι κάτοχος τίτλων MPhil και PhD στην παιδική λογοτεχνία από το Πανεπιστήμιο του Cambridge. Eίναι εκπαιδευτικός και επιστημονική συνεργάτιδα του Πανεπιστημίου Λευκωσίας. Έχει σχεδιάσει και εκτελέσει τα προγράμματα «Reading the Lines: the Other in the stories we tell about ourselves», «The Transformative Power of Words» και «The Socialholic Typewriter» τα οποία έλαβαν χρηματοδότηση από το UNDP και ήταν βασισμένα στη διδακτορική της διατριβή. Έρευνές της παρουσιάστηκαν σε διεθνή συνέδρια και δημοσιεύθηκαν σε επιμελημένους τόμους στο πεδίο της Λογοτεχνίας. Υπηρέτησε ως μέλος της κριτικής επιτροπής για τα Κρατικά Βραβεία Λογοτεχνίας για Παιδιά και Εφήβους στην Κύπρο (2019-2021).
Μαρία Μιχαηλίδου, Διδάκτωρ Παιδικής – Νεανικής Λογοτεχνίας, Ελεύθερη Ερευνήτρια
Η Μαρία Μιχαηλίδου γεννήθηκε στο Κάιρο, από μητέρα Κωνσταντινουπολίτισσα και πατέρα Κύπριο και μεγάλωσε στον Στρόβολο όπου διαμένει με την οικογένειά της. Είναι πτυχιούχος της Παιδαγωγικής Ακαδημίας Κύπρου και του Παιδαγωγικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, στο οποίο εκπόνησε και τη διδακτορική της διατριβή, με θέμα: «Η οικογένεια στο κυπριακό παιδικό και νεανικό μυθιστόρημα», η οποία έτυχε του βαθμού, «Άριστα» παμψηφεί. Μετεκπαιδεύτηκε στο Μαράσλειο Διδασκαλείο του Πανεπιστημίου Αθηνών επί διετία και εργάστηκε ως δασκάλα, β’ διευθύντρια, διευθύντρια σχολείων Δημοτικής Εκπαίδευσης και Επιθεωρήτρια Γενικών Μαθημάτων στο Υ.Π.Π. Έχει εργαστεί με απόσπαση στο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Κύπρου και δίδαξε ως Ειδική Επιστήμων, επί σειρά ετών, στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο, το γνωστικό αντικείμενο Παιδική και Νεανική Λογοτεχνία. Ασχολείται με την επιμέλεια εκδόσεων και την κριτική λογοτεχνικών βιβλίων. Εξέδωσε μελέτες και μονογραφίες για τη σύγχρονη λογοτεχνία, την ιστορία της εκπαίδευσης, καθώς και βιβλία για παιδιά. Είναι Πρόεδρος του Ομίλου Φίλων Δημοτικής Βιβλιοθήκης Στροβόλου και μέλος του Δ.Σ. του ΠΕΝ και του Μουσείου Παραμυθιού. Έχει διοριστεί μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής για τη δημιουργία αρχείου Εκπαιδευτικής Ιστορίας Υ.Π.Α.Ν.
Έχει δημοσιεύσει σε επιστημονικά περιοδικά και σε Πρακτικά Συνεδρίων άρθρα και εισηγήσεις, που αφορούν στην Παιδαγωγική, στην Ιστορία της Εκπαίδευσης και στη Λογοτεχνία.
Συμμετείχε σε Συνέδρια, Ημερίδες και Σεμινάρια με Εισηγήσεις, μελέτες και έρευνες στην Κύπρο και στην Ελλάδα. Συμμετείχε, επίσης, στην κριτική επιτροπή Κρατικών Βραβείων για Παιδιά και Εφήβους, καθώς και στην κριτική επιτροπή πολλών άλλων λογοτεχνικών διαγωνισμών.
Διετέλεσε Πρόεδρος της Επιτροπής Προστασίας και Ευημερίας του Παιδιού (ΕΠΕΠ), Πρόεδρος της Πνευματικής Στέγης Λευκωσίας, Αντιπρόεδρος του Κυπριακού Συνδέσμου Παιδικού Νεανικού Βιβλίου και μέλος πολλών άλλων Δ.Σ. πνευματικών και λογοτεχνικών σωματείων.
Παναγιώτα Μπέη, Υποψήφια Διδάκτωρ, Πανεπιστήμιο Λευκωσίας
Η Παναγιώτα Μπέη είναι κάτοχος πτυχίου Προδημοτικής Εκπαίδευσης (Πανεπιστήμιο Κύπρου), μεταπτυχιακού τίτλου «Παιδικό Βιβλίο» (Πανεπιστήμιο Αιγαίου) και διδακτορικού «Διδακτική της Γλώσσας και της Λογοτεχνίας» (Πανεπιστήμιο Λευκωσίας). Εργάζεται σε ιδιωτικό νηπιαγωγείο, ενώ παράλληλα ασχολείται με την συγγραφή. Έχει συμμετάσχει σε δύο Πανελλήνια Συνέδρια Λογοτεχνίας, ενώ το 2021-2022 εργάστηκε στο Πρόγραμμα Επιμόρφωσης με τίτλο «Σύγχρονο Παιδικό και Εφηβικό Βιβλίο» του Πανεπιστημίου Λευκωσίας σε συνεργασία με το ΑΠΘ. Το 2022 συμμετείχε ως αριστούχος φοιτήτρια του Πανεπιστημίου Λευκωσίας στο «Open Dialogue with students» με την Πρόεδρο της ΕΚΤ Christine Lagarde, που διοργάνωσε η ΚΤ Κύπρου. Επίσης, το 2022 αποτέλεσε μέλος κριτικής επιτροπής για παγκύπριο μαθητικό διαγωνισμό του Κυπριακού Συνδέσμου Παιδικού – Νεανικού Βιβλίου. Το 2019 προχώρησε στην έκδοση του παιδικού μυθιστορήματος Περιμένοντας την Ελπίδα, που εγκρίθηκε από το ΥΠ Κύπρου για τη Βιβλιοθήκη Εκπαιδευτικών Δημοτικού και Μαθητών/τριών ΚΑ και ΚΒ. Το 2003, όντας μαθήτρια λυκείου, απέσπασε το 1ο βραβείο σε παγκύπριο Μαθητικό Διαγωνισμό «Έκθεσης Ιδεών» των Βρετανικών Αερογραμμών, ενώ ποιήματά της δημοσιεύτηκαν στην εφημερίδα «Ο Φιλελεύθερος» στην ηλικία των 6.
Πέτρος Πανάου, Αναπληρωτής Καθηγητής Παιδικής Λογοτεχνίας, University of Georgia, επίτιμο μέλος ΚΣΠΝΒ
Ο Δρ Πέτρος Πανάου είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Παιδικής Λογοτεχνίας στο University of Georgia όπου διδάσκει σε προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές και προεδρεύει του ετήσιου συνεδρίου παιδικής λογοτεχνίας της Georgia. Έχει διδάξει στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, στο Illinois State University, Central Michigan University και Boise State University. Έχει δημοσιεύσει μία μονογραφία και πληθώρα άρθρων για την παγκόσμια παιδική λογοτεχνία. Έχει μεταφράσει δύο ακαδημαϊκούς τόμους από τα Αγγλικά στα Ελληνικά, και παρουσιάζει το ερευνητικό του έργο σε τοπικά και διεθνή συνέδρια. Τον τελευταίο καιρό, το έργο του επικεντρώνεται στην καλλιέργεια της κοινωνικής φαντασίας μέσα από τη λογοτεχνία. Έχει συντονίσει Ευρωπαϊκά προγράμματα που επικεντρώνονται στην παιδική λογοτεχνία. Είναι μέλος του συμβουλίου του Κυπριακού ΙΒΒΥ, ενώ υπήρξε μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου του Αμερικανικού Τμήματος της ΙΒΒΥ. Έχει συμμετάσχει σε διάφορες επιτροπές βραβείων παιδικής λογοτεχνίας και είναι διευθυντής του περιοδικού Bookbird. Το 2022 κυκλοφόρησε το πρώτο του νεανικό μυθιστόρημα με τίτλο Επιχείρηση ΛΟΓΟΣ – Το Μυστήριο του Κινητού.
Γιάννης Παπαδάτος, τ. Αναπληρωτής Καθηγητής, Τμήμα Επιστημών της Προσχολικής Αγωγής και του Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού (ΤΕΠΑΕΣ), Πανεπιστήμιο Αιγαίου
Ο Γιάννης Σ. Παπαδάτος έχει υπηρετήσει ως δάσκαλος, σχολικός σύμβουλος πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και αναπληρωτής καθηγητής στο πανεπιστήμιο Αιγαίου. Σήμερα διδάσκει στο μεταπτυχιακό του ίδιου πανεπιστημίου «Θεωρία της παιδικής λογοτεχνίας» και «Βιβλίο Γνώσεων». Ασχολείται με τη θεωρία της λογοτεχνίας για νέους και τη διδακτική εφαρμογή της, τη φιλαναγνωσία και τη δημιουργική γραφή. Έχει δημοσιεύσει σχετικά άρθρα στον ελληνικό και διεθνή τύπο καθώς και εκδώσει ή επιμεληθεί θεωρητικά βιβλία για την Παιδική και Εφηβική Λογοτεχνία, το Παιδικό Βιβλίο και τη Φιλαναγνωσία. Επίσης, ήταν μέλος της συντακτικής επιτροπής των Ανθολογίων των Γ΄-Δ΄ και Ε΄-Στ΄ τάξεων του Δημοτικού Σχολείου. Το 2016, για την προσφορά του στην παιδική λογοτεχνία, έλαβε το βραβείο «Πηνελόπη Δέλτα» από το ελληνικό τμήμα της ΙΒΒΥ-Κύκλο του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου.
Γεώργιος Παπαντωνάκης, τ. Αναπληρωτής Καθηγητής Λογοτεχνίας, Πανεπιστήμιο Αιγαίου
Ο Γεώργιος Δ. Παπαντωνάκης γεννήθηκε στη Λατσίδα Λασιθίου Κρήτης το 1950. Τελείωσε το Γυμνάσιο Νεαπόλεως και μετά από εξετάσεις πέρασε στη Φιλοσοφική Αθηνών από όπου πήρε το πτυχίο του. Τέσσερα χρόνια αργότερα διορίστηκε ως Φιλόλογος στα Δωδεκάνησα από όπου και αφυπηρέτησε. Τα τελευταία χρόνια της θητείας του τα υπηρέτησε στο Παιδαγωγικό Τμήμα Πανεπιστημίου Αιγαίου στο οποίο δίδαξε Παιδική Λογοτεχνία, Ρίτσο κ.ά. Έχει συγγράψει επτά μελέτες για την Παιδική Λογοτεχνία και 3-4 σε συνεργασία με άλλους συναδέλφους, ενώ έχει λάβει μέρος σε πολλά συνέδρια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Σήμερα, αφυπηρετεί μελετώντας βιβλία παιδικής λογοτεχνίας.
Μαρίνα Ροδοσθένους-Μπαλάφα, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Νεοελληνικής Φιλολογίας, Πανεπιστήμιο Λευκωσίας
Η Μαρίνα Ροδοσθένους-Μπαλάφα είναι Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Νεοελληνικής Φιλολογίας και πρόεδρος του Τμήματος Παιδαγωγικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Λευκωσίας. Συντονίζει τη μεταπτυχιακή κατεύθυνση Διδακτική της Γλώσσας και της Λογοτεχνίας. Σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο και το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού Κύπρου οργάνωσε ποικίλα συνέδρια με γενικότερες θεματικές τη Διδακτική της Λογοτεχνίας στη Δημοτική και Μέση Εκπαίδευση και την Παιδική και Εφηβική Λογοτεχνία. Το 2017 κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Γρηγόρη ο τόμος: Δημιουργική Διδασκαλία της Λογοτεχνίας: Εισηγήσεις και Πρακτικές Εφαρμογές στη Δημοτική Εκπαίδευση, του οποίου έχει την επιμέλεια, ενώ το 2012 συνεπιμελήθηκε τον τόμο, Διδακτική της Λογοτεχνίας στη Μέση Εκπαίδευση: Αντικρίζοντας το νέο αναλυτικό πρόγραμμα, (Λευκωσία: Παιδαγωγικό Ινστιτούτο). Μεταξύ 2018-2021 αποτέλεσε ερευνήτρια του ευρωπαϊκού προγράμματος Ορίζοντας 2020, με θέμα Πολιτσμικός Γραμματισμός μέσα από τον Διάλογο και την Επιχειρηματολογία με εικονοβιβλία και ταινίες χωρίς λόγια (https://dialls2020.eu/). Κατά τα έτη 2016-2019 υπήρξε μέλος της κριτικής επιτροπής για τα Κρατικά Βραβεία Λογοτεχνίας για Παιδιά και Εφήβους στην Κύπρο, ενώ τα έτη 2020-2021 επιτέλεσε πρόεδρος της επιτροπής. Είναι μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής Επιχορήγησης Μεταφράσεων έργων Κυπρίων Λογοτεχνών. To 2021 συντόνισε, μαζί με την Καθ. Μένη Κανατσούλη από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, το πρώτο στο είδος του διαπανεπιστημιακό, εξ αποστάσεως, επιμορφωτικό πρόγραμμα με τίτλο: «Σύγχρονο παιδικό και εφηβικό βιβλίο: Αναγνωστικές προσεγγίσεις και Δημιουργική Γραφή». Πολλές από τις μελέτες της είναι αναρτημένες στον πιο κάτω σύνδεσμο:
https://unic.academia.edu/MarinaRodosthenousBalafa
Τασούλα Τσιλιμένη, Καθηγήτρια Παιδικής Λογοτεχνίας, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
Η Τασούλα Τσιλιμένη είναι Καθηγήτρια στο Π.Τ.Π.Ε., του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (Π.Θ.) στο οποίο διδάσκει θέματα Παιδικής-Εφηβικής Λογοτεχνίας, Αφήγηση, Μυθοπλασία – Δημιουργική Γραφή κειμένων βραχείας φόρμας. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα εστιάζουν στη θεωρία και κριτική της παιδική/εφηβικής λογοτεχνίας καθώς επίσης και στη διδακτική της. Ως καλεσμένη καθηγήτρια προσφέρει μαθήματα και διαλέξεις σε μεταπτυχιακά προγράμματα πανεπιστημιακών ιδρυμάτων της ημεδαπής και αλλοδαπής. Έχει δημοσιευμένο ερευνητικό έργο σε έγκριτα διεθνή και ελληνικά επιστημονικά περιοδικά, συλλογικούς τόμους, πρακτικά συνεδρίων και σε αυτόνομα ατομικά βιβλία. Είναι Διευθύντρια του Εργαστηρίου Λόγου και Πολιτισμού του Π.Θ. και Διευθύντρια του ηλεκτρονικού περιοδικού για τη θεωρία και μελέτη της παιδικής λογοτεχνίας ΚΕΙΜΕΝΑ (http://www.keimena.ece.uth.gr). Γράφει επίσης λογοτεχνικά βιβλία για παιδιά και ενήλικες.
Μαρία Χατζηαναστάση, Εκπαιδευτικός, Συνεργάτιδα Πανεπιστημίου Λευκωσίας
Η Μαρία Χατζηαναστάση είναι συνεργάτιδα του Πανεπιστημίου Λευκωσίας. Είναι απόφοιτος Δημοτικής Εκπαίδευσης με δευτερεύον πτυχίο Ψυχολογίας και μεταπτυχιακό στις Επιστήμες της Αγωγής με κατεύθυνση Αναλυτικά Προγράμματα και Διαπολιτισμική Εκπαίδευση του Πανεπιστημίου Κύπρου. Είναι κάτοχος διδακτορικού τίτλου στην Παιδική Λογοτεχνία. Η διδακτορική της διατριβή έφερε τον τίτλο “Tracing and Translating trauma: childhood, memory, and nationhood in Cypriot children’s literature”. Μέχρι στιγμής έχει εργαστεί ως εκπαιδευτικός δημοτικής εκπαίδευσης στην ιδιωτική και δημόσια εκπαίδευση στην Κύπρο, ως συνεργάτιδα του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου στο πλαίσιο του θεσμού των προαιρετικών σεμιναρίων για σκοπούς επιμόρφωσης εκπαιδευτικών και ως επιστημονική συνεργάτιδα του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου σε θέματα παιδικής λογοτεχνίας. Είναι μέλος σε διάφορους ερευνητικούς και άλλους οργανισμούς (International Research Society for Children’s Literature – IRSCL, Κυπριακός Σύνδεσμος Παιδικού Νεανικού Βιβλίου – ΚΣΠΝΒ και Children’s Literature Graduate Unit – School of English Literature, Language and Linguistics – Newcastle University). Το ερευνητικό της έργο έχει παρουσιαστεί και δημοσιευτεί σε τοπικά και διεθνή συνέδρια και έχει υποβληθεί σε επιστημονικά περιοδικά και σε επιμελημένους τόμους. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα εστιάζονται στη διασταύρωση μεταξύ παιδικής λογοτεχνίας, γλώσσας και εκπαίδευσης στο πλαίσιο σύγχρονων προσεγγίσεων τόσο στην παιδική λογοτεχνία όσο και στην εκπαίδευση.