Διήμερο Επιστημονικό Συνέδριο με θέμα: «Σύγχρονες τάσεις και εξελίξεις στην Κυπριακή Παιδική και Νεανική Λογοτεχνία (1960-2022)»

Ο (Κυπριακός Σύνδεσμος Παιδικού και Νεανικού Βιβλίου) ΚΣΠΝΒ, σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας Αθλητισμού και Νεολαίας (Διεύθυνση Δημοτικής Εκπαίδευσης, Διεύθυνση Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης, Μέση Τεχνική και Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση Παιδαγωγικό Ινστιτούτο), το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας και την ΠΟΕΔ διοργανώνει διήμερο Επιστημονικό Συνέδριο, το οποίο έχει χορηγό τις Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υφυπουργείου Πολιτισμού.

Το Συνέδριο με θέμα «Σύγχρονες τάσεις και εξελίξεις στην Κυπριακή Παιδική και Νεανική Λογοτεχνία (1960-2022)» θα διεξαχθεί το Σάββατο, 3 Δεκεμβρίου 2022, από τις 8:30 π.μ. μέχρι τις 5:15 μ.μ., και την Κυριακή, 4 Δεκεμβρίου 2022, από τις 9:30 π.μ. μέχρι τις 1:30 μ.μ., στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας (Cine Studio).

Στο Συνέδριο συμμετέχουν 18 πανεπιστημιακοί από την Αμερική, την Ελλάδα και την Κύπρο με επιστημονικές ανακοινώσεις. Πρόκειται για ένα συνέδριο αφιερωμένο στα 62χρονα της Κυπριακής Δημοκρατίας, με θεματική επικέντρωση στη λογοτεχνική δημιουργία των πρώτων χρόνων της Δημοκρατίας, για παιδιά και νέους, της μετά το 1974 λογοτεχνίας, αλλά και της κυπριακής λογοτεχνικής παραγωγής του 21ου αιώνα.

Στόχος του συνεδρίου είναι να  αναδειχθεί η κυπριακή λογοτεχνική δημιουργία κατά τα έτη 1960-2022, μέσα από επιστημονικές εισηγήσεις που απευθύνονται στην ερευνητική κοινότητα, σε εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, στους φοιτητές Φιλολογικών και Παιδαγωγικών Σπουδών, στα μέλη του ΚΣΠΝΒ (συγγραφείς, εικονογράφους, μελετητές κ.ά.), αλλά και στο ευρύ κοινό.

Παράλληλα, στο πλαίσιο του Συνεδρίου θα αναδειχθεί το έργο των πρωτοπόρων της κυπριακής παιδικής λογοτεχνίας, η σύγχρονη λογοτεχνική παραγωγή σε διάφορα είδη της, οι τάσεις, οι εξελίξεις και οι νεότερες προοπτικές.

Η  πάροδος 62 χρόνων από την εγκαθίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι μια ευκαιρία αποτίμησης, αξιολόγησης και αναστοχασμού, σε σχέση με την κυπριακή λογοτεχνική παραγωγή αυτής της περιόδου, η οποία ενέχει την ιδιαιτερότητα ότι περιλαμβάνει παιδικά-νεανικά λογοτεχνικά έργα που γράφτηκαν στα πρώτα 14 ειρηνικά χρόνια της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ η  βασική συγκομιδή της (που είναι αρκούντως εντυπωσιακή, τόσο ποσοτικά όσο και  ποιοτικά) περιλαμβάνει έργα που αναφέρονται στην προσφυγιά και στην κατοχή, αλλά και έργα ποικίλης θεματικής σε διάλογο με τη διεθνή παιδική λογοτεχνία, που γράφτηκαν από τους πρωτοπόρους συγγραφείς της κυπριακής παιδικής και νεανικής λογοτεχνίας αλλά και από νεότερους καταξιωμένους συγγραφείς.

Οι εκπαιδευτικοί που επιθυμούν να συμμετάσχουν στο Συνέδριο θα πρέπει να υποβάλουν δήλωση συμμετοχής στο διαδικτυακό περιβάλλον εγγραφών του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, http://www.pi-eggrafes.ac.cy, στην κατηγορία «Ημερίδες-Συνέδρια», (αφού προηγουμένως βεβαιωθούν ότι έχουν επικαιροποιημένα τα στοιχεία στο προφίλ τους), μέχρι τις 30 Νοεμβρίου 2022. Οδηγίες για την πρόσβαση των εκπαιδευτικών στο διαδικτυακό περιβάλλον εγγραφών, καθώς και για τον τρόπο επικαιροποίησης των στοιχείων τους, υπάρχουν στην ιστοσελίδα https://myprofile.pi.ac.cy . Διευκρινίζεται ότι θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας με βάση την ημερομηνία και την ώρα καταγραφής της δήλωσης. Σημειώνεται, τέλος, ότι στους/στις συμμετέχοντες/συμμετέχουσες θα δοθεί πιστοποιητικό παρακολούθησης.

Φοιτητές και άτομα που δεν είναι εκπαιδευτικοί θα μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή στο συνέδριο μέσω του συνδέσμου/link https://bit.ly/reg-sigxrotaseis22

 

Αφίσα συνεδρίου

Πρόγραμμα Συνεδρίου

 

 

Χορηγός: Υφυπουργείο Πολιτισμού

Χορηγός επικοινωνίας: ΡΙΚ