Δραστηριότητες της IBBY

Τα Συνέδρια της ΙΒΒΥ

Τα συνέδρια της ΙΒΒΥ, που γίνονται ανά διετία σε διαφορετική χώρα, είναι οι σημαντικότεροι τόποι συνάντησης των μελών της ΙΒΒΥ και άλλων που ασχολούνται με τα παιδικά βιβλία και την αύξηση της αναγνωστικότητας. Είναι εξαιρετικές ευκαιρίες για επαφές, ανταλλαγές ιδεών και διεύρυνση οριζόντων. Πέρα από το πρόγραμμα εισηγήσεων σε θεωρητικό θέμα, τα συνέδρια αποτελούν και πλαίσιο συναθροίσεων, όπως η Γενική Συνέλευση, και εκθέσεων ή εκδηλώσεων, όπως η παρουσίαση των Βραβείων Άντερσεν και η απονομή διπλωμάτων σε βιβλία του Τιμητικού Πίνακα της ΙΒΒΥ.

Τα βραβεία Χανς Κρίστιαν Άντερσεν

Ανά διετία η ΙΒΒΥ απονέμει τα Βραβεία Χανς Κρίστιαν ΄Αντερσεν σε ένα συγγραφέα και ένα εικονογράφο, των οποίων το συνολικό έργο αποτελεί ουσιαστική συμβολή στην παιδική λογοτεχνία. Το Βραβείο ΄Αντερσεν, ένα χρυσό μετάλλιο, είναι η ανώτερη διεθνής αναγνώριση για δημιουργούς παιδικών βιβλίων. Γι’ αυτό και λέγεται “Το Μικρό Νόμπελ”. Tα Βραβεία Άντερσεν τελούν υπό την αιγίδα της Α.Μ. της βασίλισσας Μαργαρίτας Β΄ της Δανίας και επιχορηγούνται από την εταιρία Nissan Motors.

Ο Τιμητικός Πίνακας της ΙΒΒΥ

Ο Τιμητικός Πίνακας της ΙΒΒΥ περιλαμβάνει ανά διετία επιλεγμένα πρόσφατα βιβλία, για να τιμήσει συγγραφείς, εικονογράφους και μεταφραστές από τις χώρες-μέλη της ΙΒΒΥ. Οι τίτλοι επιλέγονται από τα Εθνικά Τμήματα, τα οποία προτείνουν ένα βιβλίο για κάθε κατηγορία. Χώρες με ουσιαστική, συνεχή παραγωγή παιδικών βιβλίων σε περισσότερες από μία γλώσσες, υποβάλλουν έως τρία έργα για τη συγγραφή και τη μετάφραση σε διαφορετικές γλώσσες. Για τα βιβλία του Τιμητικού Πίνακα οργανώνονται διεθνείς περιοδεύουσες εκθέσεις.

Το βραβείο ΙΒΒΥ-Αsahi για την προώθηση της φιλαναγνωσίας

Με την επιχορήγηση της Ιαπωνικής εφημερίδας Asahi-Shimbun, το Βραβείο ΙΒΒΥ-Αsahi για την προώθηση της φιλαναγνωσίας απονέμεται κάθε χρόνο σε ομάδα ή ίδρυμα, του οποίου η συμβολή στην προώθηση προγραμμάτων φιλαναγνωσίας για παιδιά και νέους, κρίνεται ουσιαστική λόγω των εξαιρετικών δραστηριοτήτων του. Υποψηφιότητες υποβάλλουν τα Εθνικά Τμήματα της ΙΒΒΥ για προγράμματα παντού στον κόσμο. Το βραβείο συνοδεύεται από δέκα χιλιάδες δολάρια Ηνωμένων Πολιτειών.

Η Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου

Στις 2 Απριλίου, ή γύρω από αυτή την ημερομηνία, γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου με σκοπό να τονώσει την αγάπη για το διάβασμα και να ελκύσει την προσοχή στα παιδικά βιβλία. Κάθε χρόνο ένα διαφορετικό Εθνικό Τμήμα έχει την ευκαιρία να γίνει χορηγός της Π.Η.Π.Β. Επιλέγει ένα θέμα και καλεί ένα γνωστό συγγραφέα να γράψει ένα μήνυμα για όλα τα παιδιά του κόσμου, και ένα γνωστό εικονογράφο να φιλοτεχνήσει μία αφίσα. Το υλικό αυτό χρησιμοποιείται με διάφορους τρόπους για την προώθηση των βιβλίων και της ανάγνωσης σε όλο τον κόσμο.

Τα σεμινάρια και τα εργαστήρια της ΙΒΒΥ

Η ΙΒΒΥ και τα Εθνικά Τμήματα οργανώνουν σεμινάρια και εργαστήρια, συχνά σε συνεργασία με άλλους οργανισμούς, για να συμβάλουν στη βελτίωση των δεξιοτήτων των συγγραφέων, των εικονογράφων και των επιμελητών παιδικών βιβλίων, καθώς και για να τονώσουν τη συνεργασία μεταξύ συγγραφέων, εικονογράφων, εκδοτών και άλλων που ενδιαφέρονται για την παραγωγή και διακίνηση των παιδικών βιβλίων.

Το Κέντρο Τεκμηρίωσης της ΙΒΒΥ
βιβλίων για παιδιά με ειδικές ανάγκες

Το Κέντρο Τεκμηρίωσης της ΙΒΒΥ, που στεγάζεται στο δημοτικό κέντρο για παιδιά με ειδικές ανάγκες στο Baerum του Όσλο (Νορβηγία), έχει καταρτίσει συλλογή με μεγάλο αριθμό βιβλίων από όλες τις χώρες, τα οποία αφορούν παιδιά με ειδικές ανάγκες. Επιλεγμένες σειρές προβάλλονται συχνά σε συνέδρια και εκθέσεις βιβλίου.

Το περιοδικό Bookbird της ΙΒΒΥ

Το τριμηνιαίο περιοδικό Bookbird της ΙΒΒΥ καλύπτει πολλές πλευρές της παγκόσμιας παιδικής λογοτεχνίας. Τα άρθρα του επικεντρώνονται σε θέματα διεθνούς ενδιαφέροντος. Στις στήλες του παρουσιάζονται συγγραφείς και εικονογράφοι, επισκοπήσεις της παιδικής λογοτεχνίας διαφόρων χωρών, και προτάσεις βιβλίων. Το Bookbird προβάλλει επίσης προγράμματα προώθησης της φιλαναγνωσίας και δημοσιεύει νέα και δραστηριότητες της ΙΒΒΥ στις σελίδες “Focus IBBY”.