Βιογραφικά σημειώματα

1.      ΑΥΓΟΥΣΤΑΤΟΥ ΟΛΓΑ

Η Όλγα Αυγουστάτου είναι εκπαιδευτικός. Σπούδασε στην Φιλοσοφική Σχολή του ΕΚΠΑ και στο Univesité de Paris I. Εργάστηκε στο Κολλέγιο Αθηνών του Ελληνοαμερικανικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος, ως φιλόλογος και ως διοικητικό και ακαδημαϊκό στέλεχος. Τώρα εργάζεται στο Ε-learning του ΕΚΠΑ και σε άλλους φορείς (Stegi Onassis), αναπτύσσοντας εκπαιδευτικά προγράμματα για ενήλικες, κυρίως πάνω σε θέματα διδακτικής της λογοτεχνίας, χρήσης καινοτόμων μεθόδων στην εκπαίδευση και γενικότερα σε θέματα του βιβλίου.  Ασχολείται με διόρθωση και επιμέλεια κειμένων, αρθρογραφεί για εκπαιδευτικά θέματα και διδάσκει ελληνικά σε ξένους. Διευθύνει μια λέσχη ανάγνωσης με την ιδιότητα της μανιώδους αναγνώστριας.

 

2.      ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ

Ο Χαράλαμπος Δημητρίου είναι εκπαιδευτικός δημοτικής εκπαίδευσης με ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην παιδική λογοτεχνία. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος (M.Ed.) στα Αναλυτικά Προγράμματα και τη Διδασκαλία (κατεύθυνση Λογοτεχνία) και Λειτουργός Αναλυτικών Προγραμμάτων του ΥΠΑΝ, για το μάθημα της Λογοτεχνίας, τα τελευταία 7 χρόνια. Από αυτή τη θέση, συμμετείχε στην ομάδα αναθεώρησης των δεικτών του μαθήματος της Λογοτεχνίας στο Δημοτικό σχολείο, συγγράφει/αναθεωρεί ενδεικτικές ενότητες για εκπαιδευτικούς, ενώ παράλληλα λειτουργεί ως επιμορφωτής για το συγκεκριμένο γνωστικό αντικείμενο.

Tην τελευταία τετραετία, είναι μέλος του ΔΣ του ΚΣΠΝΒ και μέλος των κριτικών επιτροπών του σε διαγωνισμούς. Ως μέλος του ΚΣΠΝΒ, έχει εκπροσωπήσει το 2023 τους Κύπριους δημιουργούς βιβλίων στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης, το 2022 και 2023 στη Διεθνή Έκθεση Παιδικού Βιβλίου στην Μπολόνια Ιταλίας, κάνοντας παράλληλα και την εισαγωγική ομιλία στο ΙΒΒΥ Europe Regional Conference 2023, ως μέλος της πενταμελούς οργανωτικής επιτροπής του ευρωπαϊκού συνεδρίου.

Συμμετέχει τακτικά, αλλά και παρουσιάζει, θέματα σχετικά με την παιδική λογοτεχνία σε διεθνή και τοπικά συνέδρια/ημερίδες φιλαναγνωσίας, όπως το διεθνές κογκρέσο της IBBY στη Μαλαισία τον Σεπτέμβριο του 2022, το Συνέδριο Γραμματισμών στη Λευκωσία κ.α.. Ταυτόχρονα, συντάσσει κριτικές παιδικών βιβλίων και κείμενα για ιστοσελίδες αλλά και το περιοδικό ΑΝΕΜΗ, την ετήσια επιθεώρηση της Κυπριακής Λογοτεχνίας που εκδίδεται από τον ΚΣΠΝΒ. Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι ένα από τα αρχικά μέλη της άτυπης ομάδας φιλαναγνωσίας «Μυθοπόροι», με την οποία συμμετέχει και οργανώνει δημιουργικά εργαστήρια λογοτεχνίας σε εκπαιδευτικά συνέδρια και ημερίδες φιλαναγνωσίας, κυρίως για παιδιά.

 

3.      ΚΑΛΜΑΝΙΔΟΥ ΣΟΦΙΑ

Γεννήθηκε στην Πτολεμαΐδα το 1967. Σπούδασε Βιβλιοθηκονομία και συνέχισε τις σπουδές της στο Τμήμα Επιστημών Προσχολικής  Αγωγής και Εκπαίδευσης στο ΑΠΘ και μετέπειτα σε μεταπτυχιακό επίπεδο στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας στο τμήμα Δημιουργικής γραφής.   Εργάζεται στο χώρο των Δημοτικών Βιβλιοθηκών από το 1993 προωθώντας την φιλαναγνωσία σε παιδιά και νέους, μέσα από καινοτόμα προγράμματα και δράσεις αναγνωστικών εμψυχώσεων.  Από το 2008 ξεκίνησε να παρακολουθεί σεμινάρια  προφορικής αφήγησης  και να μαθητεύει στην τέχνη της αφήγησης κοντά σε σημαντικούς δασκάλους αφηγητές. Η δημιουργική  γραφή και η προφορική αφήγηση είναι τα θεμέλια εργαλεία πάνω στα οποία οικοδομεί τα προγράμματα που εκπονεί, τα οποία είναι συνθετικά και εμπλέκουν μέσα τους πολλές τέχνες.  Έχει πάρει μέρος σε  ημερίδες και συνέδρια με εισηγήσεις  σχετικές με την προώθηση της λογοτεχνίας.Το 2018 βραβεύτηκε από τον Ελληνικό Κύκλο Παιδικού Βιβλίου για το πρόγραμμα «Φιλαναγνωστικές χειραψίες».

 

4.      ΚΑΛΟΥΔΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

Γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε στο Παιδαγωγικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Κρήτης και στο Διδασκαλείο «Μαρία Αμαριώτου». Τα βιβλία και η τέχνη θεωρεί πως είναι τα πιο σημαντικά εφόδια για έναν/μία εκπαιδευτικό. Σε όποιο σχολείο πήγαινε, ως αναπληρώτρια, δημιουργούσε μια μικρή βιβλιοθήκη που αποχωριζόταν στο τέλος της σχολικής χρονιάς. Τα τελευταία δεκατρία χρόνια ζει και εργάζεται στο Ηράκλειο της Κρήτης. Παρέα με μια Νεράιδα κι ένα βιβλιοφάγο δρακάκι έστησαν το «Βιβλιοδρόμιο», τη Σχολική Βιβλιοθήκη του 43ου Δημοτικού Σχολείου. Το 2019 η ιστοσελίδα της Βιβλιοθήκης  βραβεύτηκε από τον Ελληνικό Κύκλο Παιδικού Βιβλίου. Αρθρογραφεί στο διαδικτυακό περιοδικό «Κόκκινη Αλεπού» όπου διατηρεί στήλη με θέμα τη μεγαλόφωνη ανάγνωση στην τάξη. Μέσω της Βιβλιοθήκης οργανώνει ή συμμετέχει σε  επιμορφωτικές δράσεις για δασκάλους και δασκάλες που επιθυμούν να εντάξουν τα βιβλία για παιδιά στην καθημερινότητα της τάξης τους.

 

5.      ΚΟΤΣΟΒΟΣ ΘΑΝΑΣΗΣ

Ο Θανάσης Κοτσοβός είναι βιβλιοθηκονόμος, συντονιστής του Εργαστηρίου Πολιτισμού και υπεύθυνος της Παιδικής Βιβλιοθήκης «Μυρσίνη Ζορμπά» του Δικτύου για τα Δικαιώματα του Παιδιού. Έχει σπουδάσει Βιβλιοθηκονομία και Συστήματα Πληροφόρησης στο ΤΕΙ Αθήνας και Mass Communication & Media Arts στο Μητροπολιτικό Κολλέγιο.

Έχει σχεδιάσει και εφαρμόσει εκπαιδευτικά προγράμματα σε πλαίσια τυπικής και μη τυπικής εκπαίδευσης, με κεντρικό άξονα το παιδικό βιβλίο. Από το 2018 συμμετέχει σε πανελλήνια και διεθνή συνέδρια / ημερίδες, με εισηγήσεις για το βιβλίο και το σχεδιασμό δράσεων φιλαναγνωσίας. Το 2019 συμμετείχε στο 85ο IFLA General Conference and Assembly – World Library and Information Congress ως μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής των Εθελοντών και συντονιστής ομάδων εθελοντών.

Το 2022 βραβεύθηκε από το Ελληνικό Τμήμα της IBBY – Ο Κύκλος του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου ως «ο βιβλιοθηκονόμος που προωθεί συστηματικά και αποτελεσματικά την παιδική / νεανική λογοτεχνία και την καλλιέργεια της φιλαναγνωσίας». Το 2023 διετέλεσε ως μέλος της κριτικής επιτροπής στα ετήσια βραβεία φιλαναγνωσίας του Ελληνικού Τμήματος της IBBY – Ο Κύκλος του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου.

 

6.      ΚΟΥΠΠΑΝΟΥ ΑΝΝΑ

Η Άννα Κουππάνου είναι η Υποψήφια της Κύπρου για το διεθνές βραβείο Χανς Κρίστιαν Άντερσεν για το 2022 και για το 2024. Είναι συγγραφέας, εκπαιδευτικός, Λειτουργός του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου Κύπρου (ΠΙΚ), Συντονίστρια του Δικτύου Σχολείων για την Υποστήριξη της Φιλαναγνωσίας στο ΠΙΚ, Διδάκτωρ της Φιλοσοφίας της Παιδείας (UCL Institute of Education, University College London), με πλούσιο ερευνητικό έργο. Είναι Ιδρύτρια του Πρώτου Παιδικού Συνεδρίου Λογοτεχνίας και Φιλαναγνωσίας στην Κύπρο (Κι αν σπάζαμε λίγο τον κόσμο;). Έχει τιμηθεί με το Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας της Κύπρου για Βιβλίο για Μεγάλα Παιδιά και Εφήβους (2005, 2010), το Α΄ βραβείο του Κυπριακού Συνδέσμου Παιδικού Νεανικού Βιβλίου (2001, 2015), το βραβείο για Λογοτεχνικό Βιβλίο για Παιδιά του λογοτεχνικού περιοδικού, Ο Αναγνώστης (2015), από τη Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά (2013), και με αναγραφή στον τιμητικό κατάλογο της Διεθνούς Οργάνωσης Βιβλίων για τη Νεότητα (IBBY Honour List 2018). Πιο πολλά για την Άννα, στην ιστοσελίδα της: https://annakouppanou.com/

 

7.      ΚΟΥΡΑΚΗ ΧΡΥΣΑ

Η Χρύσα Κουράκη γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, όπου πραγματοποίησε και τη διδακτορική της διατριβή με τίτλο Αφήγηση και λογοτεχνικοί χαρακτήρες: τα μυθοπλαστικά πρόσωπα στα μυθιστορήματα της Ζωρζ Σαρή (1969-1995). Τα τελευταία 26 χρόνια εργάστηκε στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, ενώ από το 2012 έως τον Ιούλιο του 2023 ήταν Υπεύθυνη Πολιτιστικών Θεμάτων στη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Αττικής. Από αυτή τη θέση ίδρυσε τη Λέσχη Ανάγνωσης Εκπαιδευτικών με επίκεντρο την παιδική λογοτεχνία. Έχει επίσης δημιουργήσει το blog «Λέσχη Ανάγνωσης και Φιλαναγνωσίας» (lesxhanagnosis.blogspot.gr) για την παιδική λογοτεχνία, το οποίο βραβεύτηκε με το βραβείο «Κυριάκος Παπαδόπουλος» από το Ελληνικό Τμήμα της IBBY. Υπήρξε μέλος των επιτροπών του Κρατικού Βραβείου Παιδικού Βιβλίου και του Βραβείου του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου (Greek IBBY).

Από το ακαδημαϊκό έτος 2023-24 θα εργάζεται στην τριτοβάθμια εκπαίδευση ως μέλος ΕΔΙΠ στο Τμήμα Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία του ΕΚΠΑ. Έχει διδάξει στο Μεταπτυχιακό «Λογοτεχνία» στο Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και στο Μεταπτυχιακό «Παιδικό Βιβλίο και Εκπαιδευτικό Υλικό» στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Έχει λάβει μέρος σε σεμινάρια και συνέδρια για την παιδική λογοτεχνία και τα πολιτιστικά θέματα, σε εκδόσεις εργασιών συνεδρίων και σε Εκπαιδευτικό Υλικό για παιδικά βιβλία. Η δουλειά της έχει δημοσιευτεί σε βιβλία και περιοδικά για την παιδική λογοτεχνία.

 

8.      ΠΑΝΑΟΥ ΠΕΤΡΟΣ

Ο Πέτρος Πανάου είναι Καθηγητής Παιδικής Λογοτεχνίας στο University of Georgia, όπου και προεδρεύει του ετήσιου συνεδρίου παιδικής λογοτεχνίας της Georgia. Έχει διδάξει στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, στο Illinois State University, Central Michigan University και Boise State University. Έχει δημοσιεύσει μία μονογραφία και πληθώρα άρθρων και έχει μεταφράσει ακαδημαϊκούς τόμους. Τον τελευταίο καιρό, το έργο του επικεντρώνεται στην καλλιέργεια της κοινωνικής φαντασίας μέσα από τη λογοτεχνία. Έχει συντονίσει Ευρωπαϊκά προγράμματα που επικεντρώνονται στην παιδική λογοτεχνία. Είναι μέλος του συμβουλίου του Κυπριακού ΙΒΒΥ, ενώ υπήρξε μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου του Αμερικανικού Τμήματος της ΙΒΒΥ. Έχει συμμετάσχει σε διάφορες επιτροπές λογοτεχνικών βραβείων, συμπεριλαμβανομένων των βραβείων Newbery, και ήταν διευθυντής του περιοδικού Bookbird από το 2019 μέχρι το 2022. Το 2022 κυκλοφόρησε το πρώτο του νεανικό μυθιστόρημα με τίτλο Επιχείρηση ΛΟΓΟΣ – Το Μυστήριο του Κινητού. Το δεύτερο του μυθιστόρημα (Επιχείρηση ΑΝΤΙ-ΛΟΓΟΣ), καθώς και το πρώτο του εικονοβιβλίο, αναμένεται να κυκλοφορήσουν μέσα στο 2023.

 

9.      ΠΑΠΑΜΑΡΓΑΡΙΤΗ ΣΩΤΗΡΙΑ

Γεννήθηκε στην Κρανέα Ελασσόνας το 1975 κι ολοκλήρωσε τις εγκύκλιες σπουδές της στην Κατερίνη. Σπούδασε Κλασική Φιλολογία στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Κύπρου (1997) και ακολούθως παρακολούθησε το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα του τμήματος Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών στο ίδιο Πανεπιστήμιο με θέμα: «Ο μοντερνισμός στο περιοδικό Νέα Εστία (1927-1940)» (2003). Πρόσφατα ολοκλήρωσε το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα «Αναλυτικά Προγράμματα και Λογοτεχνία στην Εκπαίδευση» στο Πανεπιστήμιο Φρέντερικ (2023). Από το 2001 εργάζεται ως φιλόλογος στη Μέση Εκπαίδευση. Υπηρέτησε επίσης ως Σύμβουλος Λογοτεχνίας στο ΥΠΑΝ και αποτέλεσε μέλος της επιτροπής αναθεώρησης αναλυτικών προγραμμάτων στο μάθημα της Λογοτεχνίας. Υπήρξε μέλος οργανωτικών επιτροπών σε πολλές λογοτεχνικές ημερίδες και συνέδρια. Από το 2018 είναι συντονίστρια των Μαθητικών Λογοτεχνικών Διημερίδων που πραγματοποιούνται στα Λεύκαρα και στοχεύουν στην προώθηση της φιλαναγνωσίας στους εφήβους μέσα στο σχολικό περιβάλλον κι έξω από αυτό. Είναι επίσης μέλος του Κυπριακού Συνδέσμου Παιδικού και Νεανικού Βιβλίου.

 

10.  ΠΑΠΠΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ

Γεννήθηκε στις 17 Νοεμβρίου του 1976 στην Αθήνα. Σπούδασε στο Τμήμα Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία (Τ.Ε.Α.Π.Η) στην Αθήνα και Μεσαιωνική και Νεοελληνική Φιλολογία στη Φιλοσοφική Αθηνών. Από το 2003 μέχρι και σήμερα εργάζεται ως νηπιαγωγός στη δημόσια εκπαίδευση.  Το 2012 δημιούργησε το βραβευμένο από την IBBY εκπαιδευτικό portal www.elniplex.com  το οποίο κατέστη γρήγορα σημαντικός διαδικτυακός κόμβος για χιλιάδες ανθρώπους του βιβλίου, της εκπαίδευσης και του πολιτισμού. Διαβάζει και γράφει κριτικές για βιβλία παιδικής και εφηβικής λογοτεχνίας. Στη μικρή του κόρη διαβάζει από πέντε μηνών. Ίσως κάποτε εκείνη βαρεθεί. Αλλά οι ιστορίες και οι στιγμές δε θα χαθούν ποτέ. Έχει γράψει και συδημιουργήσει πάνω από δέκα εκπαιδευτικά βιβλία με τελευταίο το «Πρόσωπο Ζώο Πράγμα» (10/2022) από τις Εκδόσεις Πατάκη.

Έχει λάβει συνεντεύξεις από κορυφαίες προσωπικότητες της ελληνικής και παγκόσμιας λογοτεχνίας και τέχνης. Δημιούργησε τη Χρυσή Λίστα του ELNIPLEX (ELNIPLEX GOLD LIST), το TOP-10, αρκετές στήλες και τη φιλαναγνωστική καμπάνια #diavazoume που τρέχει από το φθινόπωρο του 2023 και προωθεί την αγάπη για τα βιβλία σε σχολεία και σπίτια.

Έχει δημιουργήσει και διδάξει σε δεκάδες σεμινάρια και εργαστήρια προς εκπαιδευτικούς και γονείς πάνω σε θέματα φιλαναγνωσίας και άλλα θέματα που αφορούν στην προσχολική και πρωτοσχολική ηλικία. Μεταφέρει την εμπειρία, τη γνώση και τις ιδέες του σε συγγραφείς, εκδότες, ανθρώπους του βιβλίου και εκπαιδευτικούς. Ζει στον Πειραιά με την οικογένειά του.

 

11.  ΣΤΟΦΟΡΟΣ ΚΩΣΤΑΣ

Γεννήθηκε στη Ρώμη το 1960. Είναι απόφοιτος του Οικονομικού Τμήματος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ έχει παρακολουθήσει μαθήματα κινηματογράφου στην Ελληνοαμερικανική ένωση,  διεθνών σχέσεων και δημοσιογραφίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και Νέων Τεχνολογιών και δημοσιογραφίας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων. Είναι δημοσιογράφος και συγγραφέας. Έχει εργαστεί επί σειρά ετών στην τηλεόραση -σε όλα τα μεγάλα ιδιωτικά κανάλια και στην ΕΡΤ ως ρεπόρτερ και ως αρχισυντάκτης. Γράφει στο διαδίκτυο, σε εφημερίδες και περιοδικά κυρίως για θέματα βιβλίου και πολιτισμού. Παράλληλα έχει αναλάβει τη συγγραφή σεναρίου, τη δημοσιογραφική έρευνα και την παρουσίαση μιας σειράς ντοκιμαντέρ κυρίως για ιστορικά θέματα. Οι πιο πρόσφατες δουλειές του είναι τα ντοκιμαντέρ «Να μαθαίνω γράμματα» και «Οι κυνηγοί της αιωνιότητας» που προβλήθηκαν από το Cosmote TV -History. Συνεργάζεται με το Μουσείο Σχολικής και Εκπαίδευσης από την ίδρυσή του εκπονώντας και υλοποιώντας εκπαιδευτικά προγράμματα, όπως το «Περπατάω με την τάξη μου στη Πλάκα», «Ο θεός Διόνυσος και οι πειρατές» κ.ά. Έχει γράψει μια σειρά βιβλίων για γονείς, παραμύθια και ιστορίες για παιδιά και νέους, αλλά και βιβλία για ενηλίκους. Το 2018 τιμήθηκε με το Πανδωδεκανησιακό Βραβείο «Δημοσθένης Χαβιαράς» για το βιβλίο «Ο Κώδικας της Λέρου». Το 2011 μαζί με τη ζωγράφο Στεφανία Βελδεμίρη, δημιούργησε την Παραμυθοκουζίνα και εκπονεί εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά. Διδάσκει δημιουργική γραφή σε παιδιά και ενηλίκους. Είναι μέλος της Ένωσης Συντακτών Περιοδικού Ηλεκτρονικού Τύπου (ΕΣΠΗΤ), της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων (IFJ),  του PEN Greece (Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου), της Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών και της Ελληνικής Λέσχης Συγγραφέων Αστυνομικής Λογοτεχνίας (Ε.Λ.Σ.Α.Λ.)

 

12.  ΤΣΙΦΛΙΔΟΥ ΣΙΣΣΥ

Η Σίσσυ Τσιφλίδου είναι εκπαιδευτικός στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Σπούδασε στη Μαράσλειο Παιδαγωγική Ακαδημία, στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Ε.Κ.Π.Α., μετεκπαιδεύτηκε στο Μαράσλειο Διδασκαλείο, έκανε τις μεταπτυχιακές της σπουδές στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Ε.Κ.Π.Α., στον Τομέα Ανθρωπιστικών Σπουδών, από όπου και έλαβε το Δίπλωμα Ειδίκευσης: «Διδακτική της Γλώσσας, Λογοτεχνία, Θέατρο & Εκπαίδευση» (κατεύθυνση: Λογοτεχνία). Στη συνέχεια εκπόνησε διδακτορική διατριβή με θέμα: «Η διακειμενικότητα στο μυθιστορηματικό έργο του Ευγένιου Τριβιζά. Σύγκριση με τον θεατρικό λόγο του συγγραφέα» από το Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Τομέας Ανθρωπιστικών Σπουδών, κατεύθυνση Λογοτεχνίας και θεάτρου. Από το 2015 είναι διδάκτωρ του Π.Τ.Δ.Ε. του Ε.Κ.Π.Α.

Έχει πάρει μέρος σε επιστημονικά συνέδρια, ενώ μελέτες της έχουν δημοσιευτεί σε περιοδικά και τόμους πρακτικών συνεδρίων. Στο πλαίσιο των καινοτόμων δράσεων έχει εκπονήσει πλήθος προγραμμάτων που αφορούν κυρίως στην καλλιέργεια της φιλαναγνωσίας αλλά και στη συμβολή της λογοτεχνίας στη διδακτική της ιστορίας, ενώ επί σειρά ετών έχει οργανώσει και λειτουργήσει Λέσχες Ανάγνωσης για μαθητές Δημοτικού, καθώς και Κινηματογραφική Λέσχη με έμφαση στη σχέση κινηματογραφικής και λογοτεχνικής αφήγησης. Έχει συμμετάσχει αλλά και οργανώσει επιμορφωτικά σεμινάρια για εκπαιδευτικούς της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Το 2012 ανήκε στα Μητρώα Επιμορφωτών του Προγράμματος «Καινοτόμες Δράσεις Ενίσχυσης της Φιλαναγνωσίας των Μαθητών» του ΕΚΕΒΙ και συμμετείχε σε κύκλους επιμορφώσεων εκπαιδευτικών εντός και εκτός Αττικής.

Από το 2017 υπηρετεί ως Διευθύντρια σε σχολείο της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης στην Αθήνα. Από το 2017 είναι και εκλεγμένο μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του μη κερδοσκοπικού διεπιστημονικού Σωματείου «Διαβάζοντας Μεγαλώνω» όπου συμμετέχει ενεργά σε δράσεις που προάγουν τη φιλαναγνωσία. Παράλληλα αρθρογραφεί στα ηλεκτρονικά περιοδικά Bookpress και Ο Αναγνώστης για θέματα που αφορούν στο παιδικό-εφηβικό βιβλίο και τη συμβολή της μεγαλόφωνης ανάγνωσης στην ανάπτυξη του παιδιού όπου δημοσιεύει και κριτικές παιδικών-εφηβικών βιβλίων. Τα τελευταία τρία χρόνια συμμετέχει ως εισηγήτρια στο εργαστήριο δημιουργικής γραφής «Το μικρό» για το παιδικό εικονογραφημένο και παιδικό βιβλίο.

 

13.  ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΥ ΑΓΓΕΛΙΚΗ

Η Αγγελική Χαλκιοπούλου είναι σύμβουλος εκπαιδευτικός, ερευνήτρια παιδικής λογοτεχνίας και creative director στην εταιρία εκπαιδευτικών προγραμμάτων «Μικρός Οδυσσέας». Φοίτησε στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, στο Τμήμα Αγγλικής Φιλολογίας και παράλληλα σπούδασα Εικονογράφηση και Οπτική Επικοινωνία στην Σχολή Εφαρμοσμένων Τεχνών AAS. Παρακολούθησε σεμινάρια σχολικής ψυχολογίας και courses βιωματικής μάθησης στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Υπήρξε για 7 χρόνια Υπεύθυνη του Δημιουργικού Προγράμματος του Κέντρου Προσχολικής Αγωγής και Δημιουργικής απασχόλησης «Φωλιά της Αλίκης», στη Μυτιλήνη. Σχεδίασε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα, προχωρώντας σε μία πρωτοπόρα ένταξη πολλαπλών βιβλιοθηκών παιδικής λογοτεχνίας. Το 2018 ίδρυσε στην Κύπρο, την εταιρία εκπαιδευτικών προγραμμάτων «Μικρός Οδυσσέας», η οποία σχεδιάζει και υλοποιεί για τα σχολεία, βιωματικά, εκπαιδευτικά προγράμματα πολλαπλής νοημοσύνης, με εργαλεία τις τέχνες και την παιδική λογοτεχνία, με την άδεια του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού Κύπρου. Από το σχολικό έτος 2022-2023 τα εκπαιδευτικά προγράμματα και οι δράσεις του Μικρού Οδυσσέα προσφέρονται μέσα από τη Δημοτική Πανεπιστημιακή Βιβλιοθήκη Λεμεσού. Το 2022  προστέθηκαν τα ετήσια προγράμματα οι “Δημοσιογράφοι του Μέλλοντος” και οι “Book Artivists”. Για τη δράση της έχει κερδίσει σημαντικές διακρίσεις. Freedom through Literacy Award – Judith’s Reading Room (2021), Innovation in Education – Cyprus Education Leaders Awards (2021) , AKS Global Teacher Award – Innovation in Teaching (2022), Diversity and Inclusion – Cyprus Education Leaders Awards (2022), AKS Global Education Award – Distinguished Cyprus Educator( 2023), IBBY Cyprus Nominee : IBBY-iRead Outstanding Reading Promoter Award (2023)