Αποτελέσματα Διαγωνισμού Μουσειακού Παιδικού Βιβλίου «Τα αντικείμενα…μιλούν»

Το Ίδρυμα Κώστα & Ρίτας Σεβέρη/Κέντρο Εικαστικών Τεχνών & Έρευνας (CVAR) και ο Σύνδεσμος Παιδικού & Νεανικού Βιβλίου (ΚΣΠΝΒ) ανακοινώνουν ότι η διαδικασία αξιολόγησης των έργων που κατατέθηκαν στον λογοτεχνικό διαγωνισμό μουσειακού παιδικού βιβλίου με τίτλο «Τα αντικείμενα…μιλούν» έχει ολοκληρωθεί και τα αποτελέσματα έχουν ως εξής:

1ο βραβείο

Τίτλος: Το μυστικό της ρήγαινας

Συγγραφέας: Δήμητρα Χαραλάμπους

2ο βραβείο

Τίτλος: Το οθωμανικό μελανοδοχείο

Συγγραφέας: Μισέλ Φούλια

 

Κατά πλειοψηφία το 1ο βραβείο απονέμεται στο έργο με τίτλο «Το μυστικό της Ρήγαινας» και το 2Ο βραβείο απονέμεται στο έργο με τίτλο «Το Οθωμανικό μελανοδοχείο».

Δικαιολογητικό της βράβευσης:

«Το μυστικό της Ρήγαινας», είναι ένα  έργο με εξαιρετικό δείγμα γραφής, εξελιγμένο γλωσσικά, με τα αφηγηματικά και τα διαλογικά μέρη να εναλλάσσονται αρμονικά. Ανταποκρίνεται άρτια στην ηλικιακή ομάδα 8-12 ετών. Η συγγραφέας επέλεξε ως αντικείμενο-πρωταγωνιστή έναν πίνακα από τη συλλογή ‘Αικατερίνη Κορνάρο’, στην οποία απαριθμούνται δεκάδες πίνακες στους οποίους πρωταγωνιστεί η τελευταία βασίλισσα της Κύπρου – μία προσωπικότητα της κυπριακής ιστορίας η οποία παραμένει άγνωστη για τα παιδιά.  Η συγγραφέας μελέτησε τα ιστορικά γεγονότα που συνδέονται με την Αικατερίνη Κορνάρο και τα συνδύασε αρμονικά με τη μυθοπλασία, επινοώντας ένα επεισόδιο από τις τελευταίες της ημέρες στο νησί, το οποίο παραπέμπει στον επιλεγμένο πίνακα και τις λεπτομέρειές του.

Παρόλο που το προσωποποιημένο αντικείμενο δεν είναι ο κεντρικός χαρακτήρας της ιστορίας, μέσα από την αφήγηση και τη μυθοπλασία ο πίνακας ζωντανεύει, καθώς μεταφερόμαστε στη στιγμή της δημιουργίας του. Η αφήγηση δεν χαρακτηρίζεται από διδακτισμό, θα μπορούσε όμως αναμφισβήτητα να αντληθούν ποικίλα μηνύματα και αξίες όπως το θέμα της εξουσίας, της ισότητας των φύλων, η αξία της επιμονής και της προσπάθειας, η αξία της αγάπης και του σεβασμού κ.ά. Σε γενικές γραμμές η δημιουργός κινείται με μαεστρία ανάμεσα στην πραγματικότητα, τη μυθοπλασία, το μυστήριο και το συναίσθημα κρατώντας αμείωτο το ενδιαφέρον και παρουσιάζοντας τον κόσμο της ηρωίδας σε διάφορα χρονικά πλαίσια.

Το CVAR, το ΚΣΠΝΒ και τα μέλη της κριτικής επιτροπής συγχαίρουν τους νικητές, αλλά και όλους τους συμμετέχοντες που έστειλαν τα έργα τους στον διαγωνισμό.

 

Μέλη κριτικής επιτροπής:

Δρ.Ρίτα Σεβέρη- Εκτελεστική Διευθύντρια CVAR

Ηρακλέους Δέσποινα- Ταμίας ΚΣΠΝΒ, Εκπαιδευτικός και συγγραφέας

Νατάσα Χαραλάμπους – Λειτουργός Εκπαίδευσης CVAR

Hρα Παπαγεωργίου- Εκπαιδευτικός και Σύμβουλος Μουσειακής Αγωγής

Παναγιώτα Κτωρή- Εκπαιδευτικός και Σύμβουλος Μουσειακής Αγωγής

 

Λευκωσία, 28 Αυγούστου 2023