
Οι υποψηφιότητες της Κύπρου για τα Βραβεία Άντερσεν 2024
Η πολυβραβευμένη συγγραφέας παιδικής και νεανικής λογοτεχνίας, Άννα Κουππάνου, και η καταξιωμένη εικονογράφος παιδικών λογοτεχνικών βιβλίων, Δώρα Ορόντη, είναι οι υποψήφιες της Κύπρου για τα βραβεία Άντερσεν 2024 (ΙΒΒΥ Andersen Αwards 2024), που προκηρύσσει και απονέμει κάθε δύο χρόνια η Διεθνής Οργάνωση Βιβλίων για τη Νεότητα (iBbY), και θεωρούνται, παγκόσμια, ως τα σημαντικότερα βραβεία παιδικής – νεανικής λογοτεχνίας και εικονογράφησης (θεωρούνται τα Νόμπελ της παιδικής λογοτεχνίας). Η σχετική πρόταση έγινε από τον Κυπριακό Σύνδεσμο Παιδικού Νεανικού Βιβλίου, που είναι το εθνικό τμήμα της Κύπρου στην ΙΒΒΥ.
Παρατίθενται στη συνέχεια σύντομα βιογραφικά σημειώματα των δύο υποψηφίων:
Άννα Κουππάνου (συγγραφέας)
Η Άννα Κουππάνου είναι εκπαιδευτικός, διδάκτωρ Φιλοσοφίας της Παιδείας και συγγραφέας με πολυδιάστατο και πολυβραβευμένο λογοτεχνικό έργο τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό. Έχει τιμηθεί με το Κρατικό Βραβείο Κύπρου για Βιβλίο για Μεγάλα Παιδιά και Εφήβους (2005, 2010), το Α΄ βραβείο του Κυπριακού Συνδέσμου Παιδικού Νεανικού Βιβλίου (2001, 2015), το βραβείο για Λογοτεχνικό Βιβλίο για Παιδιά του λογοτεχνικού περιοδικού Ο Αναγνώστης (2015), και τιμήθηκε επίσης με αναγραφή στον τιμητικό κατάλογο της Διεθνούς Οργάνωσης Βιβλίων για τη Νεότητα (IBBY Honour List 2018). Με τα έργα της Η Άρια αλλάζει κόσμους (2003), Ο νάνος που αγάπησε τη Χιονάτη (2005), Ο Άγιος Βασίλης θέλει δώρο (2008), Οι Αργοναύτες του χρόνου (2009), Η απίστευτη αποκάλυψη του Σεμπάστιαν Μοντεφιόρε (2015), Να το πάρει το ποτάμι και Tο μυστήριο των κόκκινων παπουτσιών (2016), Η Εξαφάνιση της Κ. Παπαδάκου και τι έγινε εκείνο το καλοκαίρι (2017), Ο παππούς ο Σούπερμαν και ένα κερασάκι (2018), Τη μέρα που σπάσαμε τον κόσμο (2019) και Ο Φοίβος και η φάλαινα (2021), Στο σκοτάδι των σκοταδιών κι ακόμα παραπέρα και Η Λένα και η μέλισσα (2022). Η Άννα Κουππάνου συμβάλλει στην ανανέωση της κυπριακής παιδικής λογοτεχνίας και της αναπαράστασης της παιδικότητας γενικότερα. Ο σεβασμός στη διαφορετικότητα, αλλά και η έμφαση στην κοινωνική αλλαγή, αποτελούν σταθερές στο λογοτεχνικό έργο της.
Η Δώρα Ορόντη γεννήθηκε στη Λεμεσό. Σπούδασε διακόσμηση εσωτερικών χώρων στην Αθήνα και συνέχισε τις σπουδές της με υποτροφία στην Αγγλία. Σπούδασε γραφικές τέχνες (1974-1976) στο Κολλέγιο Καλών Τεχνών του Έξετερ. Εργάστηκε ως καθηγήτρια τέχνης σε σχολεία μέσης εκπαίδευσης της Κύπρου. Συμμετείχε σε διάφορα διεθνή συνέδρια, όπως στο Ρόττερνταμ (1981), Νέα Υόρκη (1982) κ.ά., διετέλεσε μέλος διοικητικών συμβουλίων, όπως του ΕΚΑΤΕ (Επιμελητήριο Καλών Τεχνών) και του Κυπριακού Οργανισμού για την εκπαίδευση μέσω της Τέχνης. Παρουσίασε δουλειά της σε πολλές χώρες όπως ΗΠΑ, Γαλλία, Μεξικό, Βουλγαρία κ.ά. Συμμετείχε σε ομαδικές εκθέσεις στην Κύπρο, στην Αγγλία, στη Γαλλία, στην Ελλάδα. Ατομικές εκθέσεις έργων της οργανώθηκαν στην Κύπρο, στη Νέα Υόρκη, στην Αθήνα, στο Μεξικό, στην Αθήνα και αλλού.
Η Δώρα Ορόντη είναι επίσης εικονογράφος-συγγραφέας παιδικών βιβλίων, ενώ ασχολήθηκε και με την ποίηση. Η επαφή της με τα παιδιά ήταν το κίνητρο που την ώθησε να αρχίσει να εικονογραφεί βιβλία για νέους. Από εκείνη την περίoδο δημιουργήθηκε η σειρά Παιχνίδια στις αυλές των δημιουργών μας. Γράφτηκαν βιβλία για τους Α. Διαμαντή. Χρ. Σάββα, Γ. Τσαρούχη, Μποστ, Τ. Κάνθο, Ι. Κισσονέργη, Γ. Μπουζιάνη, Βίνσεντ Βαν Γκογκ, Πολ Γεωργίου, Σ. Φραγκουλίδη, Β. Ιωαννίδη και Λ. Νικολαϊδου. Έγραψε επίσης Το Χρυσό Μαγικό Μπαλόνι και το Beatrice and Benedict για εφήβους. Το πιο πρόσφατο βιβλίο της Δημιουργικό Παιχνίδι: 10 ιστορίες για παιδιά, έχει εκδοθεί και στην αγγλική γλώσσα.