Παγκόσμιο Συνέδριο ΙΒΒΥ 2010

H Κύπρος στο Παγκόσμιο Συνέδριο Παιδικής Λογοτεχνίας ΙΒΒΥ  

Το γενικό θέμα του φετινού συνεδρίου, στο οποίο συμμετείχαν 550 αντιπρόσωποι από 65 χώρες, ήταν “η δύναμη των μειονοτήτων” (8-12/9/10). Μέσα από διαλέξεις, συζητήσεις, σεμινάρια και άλλες δραστηριότητες, οι σύνεδροι είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν πτυχές της σύγχρονης λογοτεχνικής δημιουργίας των μειονοτήτων, των μεταναστών και άλλων ομάδων, ανά το παγκόσμιο. Μέσα στα πλαίσια του συνεδρίου έγινε η απονομή του φετινού βραβείου Άντερσεν, που θεωρείται ως το Νόμπελ της παιδικής-νεανικής λογοτεχνίας. Το βραβείο συγγραφέων, για το οποίο από την Κύπρο είχε υποβληθεί η υποψηφιότητα της γνωστής και καταξιωμένης λογοτέχνιδας Μαρίας Πυλιώτου, απονεμήθηκε στον Βρετανό συγγραφέα David Almond, ενώ το βραβείο Άντερσεν για την εικονογράφηση απονεμήθηκε στη Γερμανίδα εικονογράφο Jutta Bauer.

Στη διάρκεια του συνεδρίου έγινε επίσης η απονομή των τιμητικών διπλωμάτων σε συγγραφείς, εικονογράφους, μεταφραστές και εκδότες από όλο τον κόσμο οι οποίοι περιλήφθηκαν στον τιμητικό κατάλογο της ΙΒΒΥ για το 2010 ( IBBY Honour List). Από την Κύπρο είχαν προταθεί μέσω του Κυπριακού Συνδέσμου Παιδικού Νεανικού και περιλήφθηκαν στον φετινό τιμητικό κατάλογο η συγγραφέας Μαρία Ολυμπίου (για το βιβλίο της Γιατί οι κότες δεν πετάνε, Πάργα 2007) και η εικονογράφος Ελένη Λάμπρου (για το βιβλίο της Το νησί που όλοι ήθελαν, Verity Productions, Λευκωσία 2007). Η συμμετοχή στον τιμητικό κατάλογο της ΙΒΒΥ, στον οποίο αναγράφονται κάθε χρόνο τα ονόματα καταξιωμένων δημιουργών από όλο τον κόσμο, αποτελεί επίσης μια σημαντική διεθνή διάκριση και αναγνώριση στο χώρο της παγκόσμιας παιδικής και νεανικής λογοτεχνίας.

Την Κύπρο εκπροσώπησαν στον συνέδριο ο Πρόεδρος του Κυπριακού Συνδέσμου Παιδικού Νεανικού Βιβλίου Κώστας Κατσώνης και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου Πέτρος Πανάου και Φρίξος Μιχαηλίδης, οι οποίοι κατέθεσαν και σχετική εισήγηση στο συνέδριο με θέμα : Κυπριακή παιδική λογοτεχνία: Μια μικρή χώρα ανάμεσα στις προκλήσεις της σύγχρονης παγκοσμιοποιημένης εκδοτικής δημιουργίας στο χώρο της παιδικής λογοτεχνίας