ΣΚΕΠΤΙΚΑ ΒΡΑΒΕΥΣΗΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΠΡΩΤΟΕΜΦΑΝΙΖΟΜΕΝΟΥ ΛΟΓΟΤΕΧΝΗ 2019-20

 

ΣΚΕΠΤΙΚΑ ΒΡΑΒΕΥΣΗΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΠΡΩΤΟΕΜΦΑΝΙΖΟΜΕΝΟΥ ΛΟΓΟΤΕΧΝΗ 2019-20

 

ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ: Στον διαγωνισμό ανέκδοτου παιδικού/εφηβικού μυθιστορήματος (2019), που αθλοθετεί το Πολιτιστικό Ίδρυμα Τραπέζης Κύπρου, υποβλήθηκαν  δέκα έργα. Το Α’ Βραβείο απονεμήθηκε στο εφηβικό κοινωνικό – μυθιστόρημα «Φιλία με άρωμα λεβάντας», της Αναστασίας Ξενοφώντος – Γαϊτάνου (ψευδώνυμο «Αφροδίτη», αρ. 28081973) και το β΄βραβείο στο ερωτικό -εφηβικό μυθιστόρημα «Αστρινή», του Παναγιώτη Κακούση (ψευδώνυμο: «Αριστοτέλης Δαγκλής», αρ. 194995).  Έπαινος απονέμεται στο παιδικό μυθιστόρημα του Σταύρου Παναγιώτου «Ένα μπουκάλι φυστικοβούτυρο» (ψευδώνυμο: Κωνσταντίνος Σμάιλ, αρ. 5101410).

 

ΒΡΑΒΕΙΟ ΠΡΩΤΟΕΜΦΑΝΙΖΟΜΕΝΟΥ/ΗΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΗ/ΙΔΑΣ: Στον Διαγωνισμό ανέκδοτου παιδικού λογοτεχνικού έργου για πρωτοεμφανιζόμενο λογοτέχνη υποβλήθηκαν εννιά έργα. Το Βραβείο απονεμήθηκε  στο διήγημα-νουβέλα «Ιούνιος στο κάστρο της Μέντας» της Ισμήνης Μ. Παφίτη (ψευδώνυμο: Σάλεμ, αρ. 161129). Με έπαινο τιμήθηκαν τα έργα: «Τα κοντά μαλλιά σού πάνε καλύτερα» (ψευδώνυμο Μτιμίτρη Μεντελέγιεφ, 282522) του Δημήτρη Λαζάρου,  και «Γεννημένος πειρατής…ή μήπως όχι;» (ψευδώνυμο Μανώλια, 20103040..), της Μαρίας Λοϊζου.

 

ΣΚΕΠΤΙΚΑ ΒΡΑΒΕΥΣΗΣ

Α΄Βραβείο: Το μυθιστόρημα της Αναστασίας Ξενοφώντος–Γαϊτάνου «Φιλία με άρωμα λεβάντας» είναι ένα  κοινωνικό μυθιστόρημα, με κεντρική ηρωίδα τη δεκαπεντάχρονη Θάλεια. Εξετάζοντας θέματα, όπως η απώλεια,  το πένθος και ο σχολικός εκφοβισμός, η συγγραφέας μεταφέρει το θέμα του θανάτου στις μικρότερες  ηλικίες, ενώ, ταυτόχρονα,  με περιγραφική δεξιοτεχνία, μυθοπλαστική δεινότητα, ευρηματικότητα και ευαισθησία, καλλιεργεί και αναδεικνύει την ενσυναίσθηση, σε βαθμό που το μυθιστόρημα  καταλήγει να γίνεται ένας ύμνος και μια φωνή διαμαρτυρίας για  κάθε μορφή σχολικού εφοβισμού.

 

Β΄Βραβείο: Το εφηβικό μυθιστόρημα «Αστρινή», του Παναγιώτη Κακούση, με λυρισμό και έντονα στοιχεία διακειμενικότητας, λειτουργεί ως μαθητεία στον έρωτα και  την ομορφιά του. Μέσα από πλοκή γεμάτη περιπέτεια, κίνηση και δράση, δίνει το έναυσμα στον έφηβο αναγνώστη να προβληματιστεί και να διαμορφώσειτη δική του θέση στο διαφορετικό.

 

Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου: Καθώς οι αναγνώστες κάνουν το όμορφο και απολαυστικό ταξίδι της περιδιάβασης στις σελίδες της νουβέλας «Ιούνιος στο κάστρο της Μέντας»,  της Ισμήνης Μ. Παφίτη, αξιοποιώντας τη φαντασία, το χιούμορ, το παιγνιδι, τις γρήγορες εναλλαγές εικόνων, καταστάσεων και προσώπων, καλούνται να αποδεσμευτούν από τη λογική και να ταξιδέψουν  δημιουργικά στον χρόνο.

 

ΚΡΙΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ: Κατερίνα Καρατάσου, Κώστας Κατσώνης, Φλώρα Τιμοθέου, Χριστίνα Χριστοδούλου και Μαργαρίτα Ιωάννου.