ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΙΔΡΥΣΗΣ ΚΑΙ  ΔΡΑΣΗΣ 1974-2019

 

Ίδρυση-Στόχοι: Ο Κυπριακός Σύνδεσμος Παιδικού-Νεανικού Βιβλίου, που αποτελεί το Εθνικό Τμήμα της Κύπρου στη Διεθνή Οργάνωση Βιβλίων για τη  Νεότητα (ΙΒΒΥ)  ιδρύθηκε στις 28 Απριλίου 1974 και συμπληρώνει, το 2019,  σαράντα πέντε χρόνια δράσης και προσφοράς στην παιδική και νεανική λογοτεχνία της Κύπρου.   Από την αρχή της ίδρυσής του ο Σύνδεσμος καθόρισε ως βασικούς στόχους και επιδιώξεις την προώθηση, προβολή, ανάδειξη και ανάπτυξη της κυπριακής παιδικής και νεανικής λογοτεχνίας, μέσα από μια σειρά εκδηλώσεων και δραστηριοτήτων που παρατίθενται στη συνέχει.

 

Συμμετοχή στην  ΙΒΒΥ-Διεθνής δράση: Από τις πρώτες μέρες της ίδρυσής του το 1974, ο ΚΣΠΝΒ  έγινε μέλος της Διεθνούς Οργάνωσης Βιβλίων για τη Νεότητα (ΙΒΒΥ) και έκτοτε αποτελεί το εθνικό τμήμα της Κύπρου στην ΙΒΒΥ.  Το 1984 μάλιστα οργανώθηκε με μεγάλη επιτυχία στην Κύπρο από τον Σύνδεσμο το 19ο Παγκόσμιο Συνέδριο της ΙΒΒΥ, με θέμα «Η παραγωγή και η διάδοση του παιδικού βιβλίου στις αναπτυσσόμενες χώρες». Η Κύπρος ανέλαβε επίσης το 1982 τη συγγραφή του ετήσιου μηνύματος της ΙΒΒΥ και τη φιλοτέχνηση της αφίσας για τις 2 Απριλίου, γενέθλια ημέρα του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν, η οποία έχει καθιερωθεί ως η Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Νεανικού Βιβλίου. Το μήνυμα,  που έγραψε η Κίκα Πουλχερίου και η αφίσα, που  φιλοτέχνησε η Kλάρα Γεωργίου, μεταφράστηκαν και στάλθηκαν σε όλες τις χώρες –μέλη της ΙΒΒΥ. Ο Σύνδεσμος συμμετέχει επίσης στα συνέδρια της ΙΒΒΥ που διοργανώνονται κάθε δύο χρόνια.  Τα πιο πρόσφατα συνέδρια στα οποία συμμετείχε ο Σύνδεσμος έγιναν το  2012 στο Λονδίνο, το 2014 στο  Μεξικό,  το 2016 στη Νέα Ζηλανδία και το 2018 στην Αθήνα.   Αρκετοί Κύπριοι συγγραφείς έχουν περιληφθεί, με εισήγηση του ΚΣΠΝΒ,  στον τιμητικό κατάλογο της ΙΒΒΥ, που εκδίδεται κάθε δύο χρόνια μέσα στα πλαίσια του  παγκόσμιου συνεδρίου, όπως επίσης και για τη διεκδίκηση των Βραβείων Άντερσεν.  Ο ΚΣΠΝΒ συμμετέχει  επίσης   στη Διεθνή ΄Εκθεση Παιδικού Βιβλίου στην Μπολόνια της Ιταλίας, εκπροσωπείται  στα κατά καιρούς σεμινάρια που διοργανώνει στην Ελλάδα ο Κύκλος Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου  και συμμετέχει σε εκδηλώσεις στο Σπίτι της Κύπρου στην Αθήνα και σε  διάφορα ευρωπαϊκά προγράμματα.

 

Στέγαση

Από την ίδρυσή του το 1974 μέχρι και το 1987 ο Σύνδεσμος  στεγαζόταν στην Παιδαγωγική Ακαδημία Κύπρου, ενώ στη συνέχεια προσφέρθηκε Στέγη στον Κυπριακό Σύνδεσμο Παιδικού-Νεανικού Βιβλίου στη  Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών στη Λευκωσία, που βρίσκεται σήμερα στην οδό  Ξάνθης Ξενιέρου, αρ. 53, 1015 Λευκωσία.

 

Μέλη-Χορηγοί: Ο Κυπριακός Σύνδεσμος Παιδικού Νεανικού Βιβλίου, έχει γραμμένα περισσότερα από 300 μέλη. Η ετήσια συνδρομή είναι μόνο 10 ευρώ, ενώ βασικός χορηγός των δραστηριοτήτων του είναι οι Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού.  Στον κατάλογο των χορηγών περιλαμβάνεται  και το Πολιτιστικό Ίδρυμα Τραπέζης Κύπρου, που εδώ και 27 χρόνια αθλοθετεί τον βασικό ετήσιο διαγωνισμό ανέκδοτου λογοτεχνικού έργου  του Συνδέσμου. .

 

ΑΛΛΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ:  Στη διάρκεια των 45 χρόνων ύπαρξης και δράσης του ο ΚΣΠΝΒ έχει πραγματοποιήσει μεγάλο αριθμό εκδηλώσεων, που περιλαμβάνουν τους πιο κάτω τομείς :

 

  • Τιμητικές εκδηλώσεις για συγγραφείς παιδικής λογοτεχνίας: Πραγματοποιήθηκαν εκδηλώσεις για συγγραφείς που δεν βρίσκονται πια ανάμεσά μας, όπως είναι ο Κύπρος Χρυσάνθης, η Ευγενία Παλαιολόγου- Πετρώνδα, ο Σπύρος Επαμεινώνδας, η Φιλίσα Χατζηχάννα, ο Κώστας Μόντης, η Ιωάννα Αργυρού, ο Κύπρος Τόκας, αλλά και για ζώντες συγγραφείς με σημαντικό έργο, όπως είναι ο Μιχαλάκης Μαραθεύτης, ο Ιάκωβος Κυθρεώτης, η Μαρία Πυλιώτου, η Κίκα Πουλχερίου και άλλοι. Εδώ και δέκα χρόνια τιμούμε επίσης τις Κύπριες λογοτέχνιδες σε ειδική καλλιτεχνική εκδήλωση-τσάι, κάθε χρόνο με την ευκαιρία της 8ης του Μάρτη, Διεθνούς Ημέρας της Γυναίκας.

 

  • Εκδόσεις: Από το 1989 ο ΚΣΠΝΒ εκδίδει την ετήσια επιθεώρηση κυπριακής παιδικής λογοτεχνίας Ανέμη, που έχει συμπληρώσει φέτος 26 συνολικά τεύχη, έχει εκδώσει δύο τόμους της Παιδικής Φιλολογίας (1979 και 1990) και έχει επίσης πραγματοποιήσει άλλες 12 σημαντικές εκδόσεις, με πιο πρόσφατη την έκδοση των  βραβευμένων διηγημάτων του  διαγωνισμού διηγήματος στη μνήμη Φωτεινής Ι. Πολυβίου (Τα παιδιά εμπνέονται και δημιουργούν, Λευκωσία 2013) .

 

  • Βιβλιοπαρουσιάσεις : Μια άλλη σημαντική δραστηριότητα του Συνδέσμου είναι οι παρουσιάσεις βιβλίων παιδικής και νεανικής λογοτεχνίας των μελών του, σε ειδικές προς τούτο εκδηλώσεις.

 

  • Διοργάνωση σεμιναρίων: Η διοργάνωση σεμιναρίων, στα οποία συνήθως προσκαλούνται και συμμετέχουν ως εισηγητές Κύπριοι αλλά και Ελλαδίτες συγγραφείς, εικονογράφοι και μελετητές της παιδικής λογοτεχνίας, είναι μια άλλη εξίσου σημαντική δραστηριότητα του Συνδέσμου.

 

  • Διεθνής Ημέρα Παιδικού Νεανικού Βιβλίου : Κάθε χρόνο, στις 2 Απριλίου, τιμάται από το Σύνδεσμο η Διεθνής Ημέρα Παιδικού-Νεανικού Βιβλίου. Δημοσιεύεται στον τύπο το καθιερωμένο μήνυμα, ενώ την ίδια μέρα απονέμονται τα βραβεία του ετήσιου διαγωνισμού του Συνδέσμου.

 

  • Διαγωνισμοί: Κάθε χρόνο ο ΚΣΠΝΒ προκηρύσσει τους εξής έξι λογοτεχνικούς διαγωνισμούς:

-Μυθιστορήματος και προωτοεμφανιζόμενου συγγραφέα, με αθλοθέτη το Πολιτιστικό  Ίδρυμα Τραπέζης Κύπρου (δύο διαγωνισμοί)

-Ποίησης στη μνήμη Ευγενίας Π. Πετρώνδα (αθλοθέτης: Χρ.Πετρώνδας)

-Μαθητικός διαγωνισμός διηγήματος Φωτεινής  Ιωαννίδου- Πολυβίου (αθλοθέτης: οικογένεια Παύλου Φ.Ιωαννίδη)

-Μαθητικός  διαγωνισμός ποίησης Κώστα Μόντη (αθλοθέτης: Έλενα Παπαντωνίου)

-Φοιτητικός διαγωνισμός ποίησης στη μνήμη Χριστόδουλου Λοϊζίδη (αθλοθέτης: Μαρούλα Χ. Λοϊζίδη)

 

ΕΚΔΟΣΕΙΣ  ΚΣΠΝΒ

Διεθνής Ημέρα Παιδικού Βιβλίου, Δελτίο ΚΣΠΝΒ, αρ. τ. 1-5,  Λευκωσία 1978-1988.

Παιδική Φιλολογία, Κύπρος 1979, 1990.

Τα παιδιά στα παιδιά, Τα 20 καλύτερα ποιήματα από παγκόσμιο διαγωνισμό της OUNESCO, Λευκωσία 1983.

Children’s Book Production and Distribution in Developing Countries, 19th Congress of International Board on Books for Young People (IBBY), Nicosia 1984.

Ανέμη, Επιθεώρηση Κυπριακής Παιδικής Λογοτεχνίας, αρ. τ. 1-22, Λευκωσία 1989-2014.

Ο Νίκος Λιβέρδος και η παιδική λογοτεχνία, Έκδοση ΚΣΠΝΒ -Παιδαγωγικής Ακαδημίας Κύπρου, Λευκωσία 1997.

Λογοτεχνικό Ηλιοτρόπιο (ανθολόγιο βραβευμένων έργων 28 συγγραφέων), Έκδοση Πολιτιστικού Ιδρύματος Τραπέζης Κύπρου  και Κυπριακού Συνδέσμου Παιδικού Νεανικού Βιβλίου, Λευκωσία, 2002.

European Mobility Folk TalesΈκδοση EUMOF -συνεργασία Πανεπιστημίου Λευκωσίας και ΚΣΠΝΒ, Λευκωσία 2012.

Τα παιδιά εμπνέονται και δημιουργούν, 26 βραβευμένα διηγήματα Διαγωνισμού Διηγήματος Φωτεινής Ι. Πολυβίου, Λευκωσία 2013.

Reading the lines: The “Other” in the stories we tell abput ourselves, Nicosia 2013.

Ο Δώρος Θεοδούλου και η παιδική λογοτεχνία (τιμητικός τόμος υπό έκδοση)