Έφυγε από ανάμεσά μας η καταξιωμένη ποιήτρια και πεζογράφος Μυριάνθη Παναγιώτου Παπαονησιφόρου

Με βαθιά θλίψη ο Κυπριακός Σύνδεσμος Παιδικού Νεανικού Βιβλίου ανακοινώνει άλλη μια σημαντική απώλεια στον χώρο της κυπριακής παιδικής και νεανικής λογοτεχνίας. Έφυγε από ανάμεσά μας χτες, 17 Δεκεμβρίου 2021, η Μυριάνθη Παναγιώτου Παπαονησιφόρου, καταξιωμένη και πολυβραβευμένη ποιήρια και πεζογράφος, που τίμησε και ανέδειξε με το πλούσιο συγγραφικό της εργο τη σύγχρονη κυπριακή λογοτεχνία  για παιδιά και νέους.  Αυτό καταδεικνύεται από το γεγονός ότι τιμήθηκε για το ποιητικό της έργο με τρία κρατικά βραβεία (1997, 2002, 2004), ενώ τέσσερα ανέκδοτα ποιητικά της έργα τιμήθηκαν με το Βραβείο του Κυπριακού Συνδέσμου Παιδικού Νεανικού Βιβλίου (1992, 1994, 1997 και 2008). Τιμήθηκε επίσης με πανελλήνιο βραβείο ποίησης το 1999, ενώ το 2006 περιλήφθηκε στον Τιμητικό Κατάλογο της ΙΒΒΥ για το  βιβλίο της Η Πορτοκαλένη  (παραμύθι για παιδιά, Εκδόσεις Πάργα, με εικονογράφηση Θεοδώρας Πυλιώτου).

Η Μυριάνθη γεννήθηκε στη Μεσόγη της Πάφουν  στις 2 Φεβρουαρίου 1941, σπούδασε  Κοινωνικές Επιστήμες στο Αμερικάνικο Κολλέγιο της Αθήνας και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο LSE του Λονδίνου. Εργάστηκε στις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας μέχρι το 1996. Άρχισε να ασχολείται  με την ποίηση και την παιδική λογοτεχνία από τα νεανικά της χρόνια.  Υπήρξε ιδρυτικό μέλος  της Εταιρείας Λογοτεχνών Πάφου, της οποίας διετέλεσε πρόεδρος για δεκατέσσερα  χρόνια.  Ήταν επίσης μέλος του Κυπριακού ΠΕΝ, του Κυπριακού Συνδέσμου Παιδικού- Νεανικού Βιβλίου και της Εθνικής Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών Κύπρου. Ποιήματά της έχουν μεταφραστεί σε διάφορες γλώσσες και ανθολογούνται τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό. Η πρώτη συλλογή ποιημάτων της με τίτλο Επιστροφή εκδόθηκε το 1978, για να ακολουθήσουν στη συνέχεια άλλα 12 βιβλία για παιδιά (ποίηση, χαϊκού, μικρές ιστορίες, μύθοι και παραμύθια) και εφτά  για μεγάλους, ανάμεσα στα οποία  περιλαμβάνονται βιβλία ποίησης, ποιήματα στην κυπριακή διάλεκτο, λαογραφικά και άλλα. Σημαντική ήταν επίσης η συμβολή της ως ανθολόγου στην έκδοση της Ποιητικής Ανθολογίας Οργής και Οδύνης Εκατόν Φωνές, όπου ανθολογούνται 100 Κύπριοι ποιητές με ποιήματα εμπνευσμένα από την τραγωδία του 1974 (Έκδοση Εταιρείας Λογοτεχνών Πάφου, Κύπρος 2000).

Ο Κυπριακός Σύνδεσμος Παιδικού Νεανικού Βιβλίου εκφράζει τα ειλικρινή του συλλυπητήρια στην οικογένεια της εκλιπούσας, την οποία προτίθεται μελλοντικά να τιμήσει με φιλολογικό μνημόσυνο και με άλλους τρόπους.