www.cybby.org

Home IBBY IBBY Τι είναι η IBBY;

Τι είναι η IBBY;

Η Διεθνής Οργάνωση Βιβλίων για τη Νεότητα (Ιnternational Βoard on Βooks for Υoung People) είναι μη κερδοσκοπικός οργανισμός, ο οποίος εκπροσωπεί ένα διεθνές δίκτυο ατόμων από όλο τον κόσμο, που σκοπό τους έχουν να φέρνουν τα βιβλία κοντά στα παιδιά.

Η αποστολή της ΙΒΒΥ είναι:
Να προάγει τη διεθνή κατανόηση μέσα από τα παιδικά βιβλία.
Τα βιβλία μπορούν να δώσουν στη νεότητα μια ευρύτερη γνώση άλλων χωρών, αξιών και παραδόσεων, και επομένως να βοηθήσουν στην ανάπτυξη καλής θελήσης μεταξύ των εθνών, υπηρετώντας έτσι την υπόθεση της ειρήνης.

Να δίνει στα παιδιά παντού στον κόσμο την ευκαιρία να έχουν πρόσβαση σε βιβλία υψηλού λογοτεχνικού και καλλιτεχνικού επιπέδου.
Η ικανότητα της ανάγνωσης και η δυνατότητα να γίνεται κανείς ενθουσιώδης και ενήμερος αναγνώστης διασφαλίζει ίσες ευκαιρίες σε όλα τα παιδιά και τα βοηθεί να αντιμετωπίζουν τις προκλήσεις της σημερινής κοινωνίας.

Να ενθαρρύνει την έκδοση και τη διανομή ποιοτικών παιδικών βιβλίων, ιδιαίτερα στις αναπτυσσόμενες χώρες

Να προσφέρει υποστήριξη και εκπαίδευση σε όσους ασχολουνται με τα παιδιά και την παιδική λογοτεχνία

Να ενθαρρύνει την πανεπιστημιακή έρευνα και μελέτη της παιδικής λογοτεχνίας

--------------------------------------------------------------------------------

Η δομή της ΙΒΒΥ

Η ΙΒΒΥ ιδρύθηκε στη Ζυρίχη το 1953. Σήμερα την αποτελούν περισσότερα από εξήντα Εθνικά Τμήματα ανά τον κόσμο. Η ΙΒΒΥ αντιπροσωπεύει χώρες με αναπτυγμένη εκδοτική παραγωγή και άλλες όπου μόνο λίγοι αφοσιωμένοι πρωτοπόροι ασχολούνται με την έκδοση και προώθηση παιδικών βιβλίων.

Τα Εθνικά Τμήματα είναι οργανωμένα με πολλούς τρόπους και λειτουργούν σε εθνικό, περιφερειακό ή διεθνές επίπεδο. Μέλη είναι συγγραφείς, εικονογράφοι, εκδότες και επιμελητές εκδόσεων, δημοσιογράφοι και κριτικοί, μεταφραστές, εκπαιδευτικοί, πανεπιστημιακοί και σπουδαστές, βιβλιοθηκονόμοι και βιβλιοπώλες, κοινωνικοί λειτουργοί και γονείς. ΄Οπου δεν υπάρχει εθνικό τμήμα, είναι δυνατή η ατομική συμμετοχή. Αρωγά μέλη γίνονται επίσης δεκτά.

Η κατευθυντήρια γραμμή και τα προγράμματα της ΙΒΒΥ καθορίζονται από την Εκτελεστική Επιτροπή: Δέκα άτομα από διαφορετικές χώρες και ο Πρόεδρος εκλέγονται ανά διετία από τα Εθνικά Τμήματα κατά τη Γενική Συνέλευση, στη διάρκεια των Συνεδρίων της ΙΒΒΥ. Εργάζονται εθελοντικά. Οι ετήσιες εισφορές των Τμημάτων είναι η μόνη τακτική πηγή εσόδων της ΙΒΒΥ. Ανεξάρτητη χρηματοδότηση απαιτείται για την υποστήριξη των δραστηριοτήτων της. Ο χειρισμός των υποθέσεων της ΙΒΒΥ γίνεται από τη Γραμματεία της, στη Βασιλεία της Ελβετίας.

Ως μη κυβερνητικός οργανισμός με επίσημη παρουσία στην Unesco και στη Unicef, η ΙΒΒΥ έχει καθοριστικό ρόλο ως υποστηρικτής των παιδικών βιβλίων. Η ΙΒΒΥ υποστηρίζει τις αρχές της Διεθνούς Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού, που επικυρώθηκε από τα Ηνωμένα ΄Εθνη το 1990. Μία από τις κύριες διακηρύξεις της είναι το δικαίωμα των παιδιών σε γενική εκπαίδευση και άμεση πρόσβαση στην πληροφόρηση. Χάρη σε πρωτοβουλία της ΙΒΒΥ κατά τη σύνταξή της, η απόφαση προτρέπει τα έθνη να προωθούν την παραγωγή/διακίνηση παιδικών βιβλίων.

Η ΙΒΒΥ συνεργάζεται με πολλούς άλλους φορείς και ιδρύματα σχετικά με τα παιδικά βιβλία ανά τον κόσμο και μετέχει στην΄Εκθεση Παιδικού Βιβλίου στην Μπολόνια,καθώς και σε άλλες δεθνείς εκθέσεις βιβλίου.

--------------------------------------------------------------------------------

Οι δραστηριότητες της ΙΒΒΥ Τα Συνέδρια της ΙΒΒΥ

Τα συνέδρια της ΙΒΒΥ, που γίνονται ανά διετία σε διαφορετική χώρα, είναι οι σημαντικότεροι τόποι συνάντησης των μελών της ΙΒΒΥ και άλλων που ασχολούνται με τα παιδικά βιβλία και την αύξηση της αναγνωστικότητας. Είναι εξαιρετικές ευκαιρίες για επαφές, ανταλλαγές ιδεών και διεύρυνση οριζόντων. Πέρα από το πρόγραμμα εισηγήσεων σε θεωρητικό θέμα, τα συνέδρια αποτελούν και πλαίσιο συναθροίσεων, όπως η Γενική Συνέλευση, και εκθέσεων ή εκδηλώσεων, όπως η παρουσίαση των Βραβείων Άντερσεν και η απονομή διπλωμάτων σε βιβλία του Τιμητικού Πίνακα της ΙΒΒΥ.

Τα βραβεία Χανς Κρίστιαν Άντερσεν

Ανά διετία η ΙΒΒΥ απονέμει τα Βραβεία Χανς Κρίστιαν ΄Αντερσεν σε ένα συγγραφέα και ένα εικονογράφο, των οποίων το συνολικό έργο αποτελεί ουσιαστική συμβολή στην παιδική λογοτεχνία. Το Βραβείο ΄Αντερσεν, ένα χρυσό μετάλλιο, είναι η ανώτερη διεθνής αναγνώριση για δημιουργούς παιδικών βιβλίων. Γι' αυτό και λέγεται "Το Μικρό Νόμπελ". Tα Βραβεία Άντερσεν τελούν υπό την αιγίδα της Α.Μ. της βασίλισσας Μαργαρίτας Β΄ της Δανίας και επιχορηγούνται από την εταιρία Nissan Motors.

Ο Τιμητικός Πίνακας της ΙΒΒΥ

Ο Τιμητικός Πίνακας της ΙΒΒΥ περιλαμβάνει ανά διετία επιλεγμένα πρόσφατα βιβλία, για να τιμήσει συγγραφείς, εικονογράφους και μεταφραστές από τις χώρες-μέλη της ΙΒΒΥ. Οι τίτλοι επιλέγονται από τα Εθνικά Τμήματα, τα οποία προτείνουν ένα βιβλίο για κάθε κατηγορία. Χώρες με ουσιαστική, συνεχή παραγωγή παιδικών βιβλίων σε περισσότερες από μία γλώσσες, υποβάλλουν έως τρία έργα για τη συγγραφή και τη μετάφραση σε διαφορετικές γλώσσες. Για τα βιβλία του Τιμητικού Πίνακα οργανώνονται διεθνείς περιοδεύουσες εκθέσεις.

Το βραβείο ΙΒΒΥ-Αsahi για την προώθηση της φιλαναγνωσίας

Με την επιχορήγηση της Ιαπωνικής εφημερίδας Asahi-Shimbun, το Βραβείο ΙΒΒΥ-Αsahi για την προώθηση της φιλαναγνωσίας απονέμεται κάθε χρόνο σε ομάδα ή ίδρυμα, του οποίου η συμβολή στην προώθηση προγραμμάτων φιλαναγνωσίας για παιδιά και νέους, κρίνεται ουσιαστική λόγω των εξαιρετικών δραστηριοτήτων του. Υποψηφιότητες υποβάλλουν τα Εθνικά Τμήματα της ΙΒΒΥ για προγράμματα παντού στον κόσμο. Το βραβείο συνοδεύεται από δέκα χιλιάδες δολάρια Ηνωμένων Πολιτειών.

Η Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου

Στις 2 Απριλίου, ή γύρω από αυτή την ημερομηνία, γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου με σκοπό να τονώσει την αγάπη για το διάβασμα και να ελκύσει την προσοχή στα παιδικά βιβλία. Κάθε χρόνο ένα διαφορετικό Εθνικό Τμήμα έχει την ευκαιρία να γίνει χορηγός της Π.Η.Π.Β. Επιλέγει ένα θέμα και καλεί ένα γνωστό συγγραφέα να γράψει ένα μήνυμα για όλα τα παιδιά του κόσμου, και ένα γνωστό εικονογράφο να φιλοτεχνήσει μία αφίσα. Το υλικό αυτό χρησιμοποιείται με διάφορους τρόπους για την προώθηση των βιβλίων και της ανάγνωσης σε όλο τον κόσμο.

Τα σεμινάρια και τα εργαστήρια της ΙΒΒΥ

Η ΙΒΒΥ και τα Εθνικά Τμήματα οργανώνουν σεμινάρια και εργαστήρια, συχνά σε συνεργασία με άλλους οργανισμούς, για να συμβάλουν στη βελτίωση των δεξιοτήτων των συγγραφέων, των εικονογράφων και των επιμελητών παιδικών βιβλίων, καθώς και για να τονώσουν τη συνεργασία μεταξύ συγγραφέων, εικονογράφων, εκδοτών και άλλων που ενδιαφέρονται για την παραγωγή και διακίνηση των παιδικών βιβλίων.

Το Κέντρο Τεκμηρίωσης της ΙΒΒΥ
βιβλίων για παιδιά με ειδικές ανάγκες

Το Κέντρο Τεκμηρίωσης της ΙΒΒΥ, που στεγάζεται στο δημοτικό κέντρο για παιδιά με ειδικές ανάγκες στο Baerum του Όσλο (Νορβηγία), έχει καταρτίσει συλλογή με μεγάλο αριθμό βιβλίων από όλες τις χώρες, τα οποία αφορούν παιδιά με ειδικές ανάγκες. Επιλεγμένες σειρές προβάλλονται συχνά σε συνέδρια και εκθέσεις βιβλίου.

Το περιοδικό Bookbird της ΙΒΒΥ

Το τριμηνιαίο περιοδικό Bookbird της ΙΒΒΥ καλύπτει πολλές πλευρές της παγκόσμιας παιδικής λογοτεχνίας. Τα άρθρα του επικεντρώνονται σε θέματα διεθνούς ενδιαφέροντος. Στις στήλες του παρουσιάζονται συγγραφείς και εικονογράφοι, επισκοπήσεις της παιδικής λογοτεχνίας διαφόρων χωρών, και προτάσεις βιβλίων. Το Bookbird προβάλλει επίσης προγράμματα προώθησης της φιλαναγνωσίας και δημοσιεύει νέα και δραστηριότητες της ΙΒΒΥ στις σελίδες "Focus IBBY".

Ελληνικό Τμήμα της ΙΒΒΥ

Eίναι το πολιτιστικό, μη κερδοσκοπικό σωματείο Κύκλος του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου. Το γραφείο και η βιβλιοθήκη του βρίσκονται στην Αθήνα, Μπουμπουλίνας 28 (πίσω από το Αρχαιολογικό Μουσείο) στο ισόγειο. Λειτουργούν με προσφορά εθελοντικής εργασίας κάθε Τρίτη και Πέμπτη πρωί 11:00 - 1:00 καθώς και Τρίτη απόγευμα 17.30 – 19.30 . Τηλέφωνο/Fax: 210-82-22-296.
Πληροφορίες για την ΙΒΒΥ υπάρχουν και εδώ:

www.greekibby.gr/

www.ibby.org/